On altı ilin bağlantı noktası Kömürhan Köprüsü açıldı

2014 yılında Doğuş-Gülsan ortaklığı ile yapımına başlanan Elazığ ve Malatya'nın bağlantı noktası Kömürhan Köprüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıldı. Köprü, tek pilonlu ve orta açıklığının 380 metre olması sebebiyle dünya literatüründe 4. sırada yer alıyor. Köprünün yapımında Eyfel Kulesi'yle aynı miktarda çelik kullanıldı.

On altı ilin bağlantı noktası Kömürhan Köprüsü açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da Vahdettin Köşkü'nden video konferans yöntemiyle katıldığı Kömürhan Köprüsü'nün açılış töreninde konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Yapım bedeli 720 milyon lira olan bu proje (Kömürhan Köprüsü) Elazığ ile Malatya'yı birbirine bağlamanın ötesinde ülkemizin doğu- batı ve kuzey-güney ulaşım aksının en önemli noktalarından birini oluşturuyor. Tasarımından inşasına kadar her şeyiyle yüzde 100 yerli ve milli kaynaklarla inşa edilen bu eser, ülkemizin mühendislik alanındaki gücünün ve kabiliyetlerinin sembollerinden biri olacaktır.

Kömürhan Köprüsü, kendi grubunda dünyanın 4. büyük projesi unvanını taşıyor. Bu köprü ile vakitten ve yakıttan tasarruf sağlanacak. Proje, bölgenin kalkınmasına, refahına katkı sağlayacak. Yaptığımız yatırımlar, inşa ettiğimiz eserlerle Fırat'ı, kavuşmanın, sevincin, muhabbetin, refahın sembolü haline getirdik, getirmeyi sürdüreceğiz. Hedeflerimize daha kolayca ulaşabileceğimiz bir iklim oluşturmakta kararlıyız.

''MALATYA'YA 8,8 MİLYAR LİRA ULAŞIM YATIRIMI''

Bugüne kadar Malatya'da 8,8 milyar lira, Elazığ'da 6 milyar lira ulaşım yatırımı yaparak bölünmüş yoldan demir yoluna ve hava yoluna kadar her alanda bölgemizin çehresini değiştirdik. Ülkemizde sürekli ilkelerden bahsedip hiçbir üretim yapmamayı felsefe haline getirmiş bir zihniyet, varlığını hala sürdürmektedir. Biz en zor şartlarda bile hizmet üretmenin, eser üretmenin, inşa etmenin peşinden koştuk.

CORONA VİRÜSLE MÜCADELE

Milletimizin sağlığıyla beraber işini, aşını, geleceğini korumak için devletimizin imkanlarını seferber ettik. Tüm dünyayı esir alan salgın şartlarına rağmen geride bıraktığımız 2020 yılında da hizmet siyasetinden zerre taviz vermedik. İnşallah en geç nisan ayında, geliştirme çalışmaları hızla süren kendi aşılarımızı da kullanıma hazır hale getirmiş olacağız. Yurt dışından temin ettiğimiz aşıların uygulanmaya başlamasıyla salgınla mücadelede önemli bir eşiği aşacağımıza inanıyorum. 2021'i her alanda yeni bir şahlanış yılı haline getirmek istiyoruz. Bunun için kapsamlı hazırlık yapıyoruz. Küresel siyasi ve ekonomik sistemin kökten sarsıldığı bir dönemde ülkemizi hak ettiği yere çıkarmak için hep birlikte çok daha fazla çalışmamız gerekiyor.

AYASOFYA AÇIKLAMASI

Ayasofya'nın ibadete açılmasından başörtüsü hazımsızlığına kadar birçok alanda bu habis zihniyetin yansımalarını görüyoruz. Ama biz bunlara aldırmadan hizmet siyaseti, eser siyaseti diyoruz.''

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU'NUN KONUŞMASI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise törende yaptığı konuşmada, köprünün Anadolu'nun iki kadim şehri Elazığ ve Malatya'yı birbirine bağlayan D-300 devlet yolu üzerinde olduğunu hatırlattı.

Tüm ulaşım modlarıyla ülkeyi geleceğe taşıyacak bir altyapının oluşturulması için çalışmalara büyük bir hız ve titizlikle devam ettiklerini kaydeden Karaismailoğlu, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınına rağmen 2020 yılının milletin yaşam kalitesini yükselten yatırımlarla dolu bir yıl olarak geçtiğini, 2021'in de yatırımların artarak devam ettiği bir yıl olacağını ifade etti.

İnsan, yük ve veri ulaştırmada, değişen ihtiyaçlara cevap vermek ve dünya sathında sürekli kendini yenileyen sistemlere eş güdümlü dahil olma yolunda ilerlediklerini anlatan Karaismailoğlu, yakın geleceği de tasarlayan, ülke ekonomisine omuz veren, insan odaklı, çevreye duyarlı, kaynakları verimli kullanan, sürdürülebilirlik mekanizmaları oluşturulmuş bir yol haritası dahilinde kararlılıkla ilerlediklerini bildirdi.

3 BİN 200 ŞANTİYEDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Türkiye'nin bütünsel kalkınmasına katkı verecek adımları bir bir atarken, yurdun doğusu ile batısı, kuzeyi ile güneyi arasında ekonomik ve sosyal açıdan eşitliğin sağlanması için gayret gösterdiklerini vurgulayan Karaismailoğlu, salgına karşı tüm tedbirleri alarak ülke sathında 3 bin 200 şantiyede çalışmaları sürdürdüklerini, yaklaşık 700 bin kişinin Bakanlık bünyesindeki iş imkanlarından faydalandığını aktardı.

Bakan Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

"Yaptığımız yollar, köprüler ve tünellerle insanımızın bereketine bereket katmak, iş olanaklarını artıracak yeni yatırımlara zemin hazırlamak, çiftçimizin, sanayicimizin ticaretine omuz vermek için çalışıyoruz. Bugün açılışını yaptığımız Kömürhan Köprüsü ve Kömürhan Tüneli de bu azimle, memleketin her köşesine inşa ettiğimiz eserlerden yalnızca biridir."

Toplam uzunluğu 5 bin 155 metre olan projede, 660 metre uzunluğundaki Kömürhan Köprüsü, 2 bin 400 metre uzunluğundaki çift tüp Kömürhan Tüneli ve 123 metrelik çift köprü bulunduğuna işaret eden Karaismailoğlu, Kömürhan Köprüsü'nün 2x2 şeritli, ters Y tipi kule olarak tasarlandığını, 168,5 metrelik tek pilon şeklinde imal edildiğini dile getirdi.

Köprüde kullanılan 7 bin tonluk çeliğin Eyfel Kulesi'nde kullanılan çelik miktarı kadar olduğuna dikkati çeken Karaismailoğlu, orta açıklığı 25 adet çelik segmentten oluşan köprünün gergin eğik askılı olarak planlandığını ve 42 adet kablo imalatı gerçekleştirildiğini, çelik kablo uzunluğunun 853 kilometre, çelik tel uzunluğunun da 6 bin kilometre olduğunu ifade etti.

16 İLİ BÜTÜNLEŞTİRECEK

Kömürhan Tüneli'nin 2 bin 400 metre ve çift tüplü olarak tamamlandığını dile getiren Karaismailoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Akıllı ulaşım sistemleriyle donatılmış köprümüz ve tünelimizde, görüntüleme sistemlerinden sensörlere ve değişken mesaj sistemlerine, haberleşme sistemlerinden yangın, scada ve diğer kontrol sistemlerine kadar elektrik ve elektromekanik donanımlar tamamen yerli ve milli mühendislik imkanlarıyla gerçekleştirilmiştir. Bölgede ulaşım artık daha emniyetli ve konforlu bir şekilde yapılacaktır. Projemiz, Elazığ ve Malatya şehirlerimiz başta olmak üzere 16 ilimizi bütünleştirerek, bölgenin üretim, ticaret, turizm ve kültürüne önemli katkılar sağlayacaktır.

Kömürhan Köprüsü ve Tüneli hepimiz için iftihar vesilesi olan projelerimizden biridir. Projemiz, tamamen Türk mühendis ve işçilerin bilgisi, deneyimi ve alın teriyle gerçekleştirilmiştir. Her geçen gün ulaşım ve haberleşme projelerimizde yerli ve milli teknolojilerimizin, kaynaklarımızın ve bilgi birikimimizin payını artırmaya devam edeceğiz. Biliyoruz ki, bugün bizim yapabildiklerimiz, gelecek nesillerimize de başarma azmi ve güven aşılayacaktır. Bu inançla attığımız her adım, ekonomik gücümüzü ve bağımsızlığımızı daim kılacaktır. Sayın Cumhurbaşkanım, projemizin başta Elazığ ve Malatya illerimiz olmak üzere tüm ülkemize, hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Teşriflerinizden dolayı, şahsım ve Bakanlığım adına bir kez daha teşekkür ediyor, saygılarımı arz ediyorum."