Orta direği can evinden vuracak!

Yeni yılda orta sınıfın ev alması daha zor görünüyor...

Orta direği can evinden vuracak!

Yeni yıla girerken, geçtiğimiz yılda inşaat sektörünün faaliyetlerini değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, konut stoğunun bütünüyle ele alındığında orta sınıfa göre konut üretilmediğini söyledi. Konut stoğunun genişlemesinin genel sürecine bakan TSKB Gayrimenkul Değerleme uzmanları, stokta B segmentine hitap eden konutların oluşturulmadığını söylüyor. Işıl Dinçer ise, "İstanbul'un merkezinde orta kesime hitap edilen konutlar inşa edilmiyor.

Burada kamuya iş düşüyor. Bu tür konutları TOKİ inşa edebilir. Böyle giderse İstanbul'da konut almak isteyenler için fırsat kaçmış olacak ve ev almak daha da zorlaşacak"dedi. Konut stoğu artıkça kiraların amorti sürelerinin uzadığına dikkat çeken Dinçer, "Geçtiğimiz yıl ikinci el konutlar ciddi prim yapmadı. Eskiden bir dairenin kendisini 15-16 yılda amorti ettiğini söylerken şimdilerde ise 18 yılları konuşuyoruz" dedi.

'ŞEHİR 3. HAVALİMANINA KAYACAK'

Yıl boyunca konut kredilerindeki durgunluğu incelediklerini belirten Dinçer, "Konut alım işlemlerinin ciddi miktarı konut kredisi üzerinden yürüyor. 2011 yılında bir miktar aşağı inen kredi kullanım oranları 2012'de son 10 yılın en çok düştüğü zaman dilimi oldu. Bıçak kemiğe dayandığında normal seyrine getirilen faiz oranlarıyla yılın son 1 ayında işlem hacimleri 3 katına çıktı. Yine de iyi bir yıl geçirildiğini düşünmüyorum" dedi. 2013 yılında 3.havalimanı güzergahının değerleneceğini savunan Dinçer, "O bölgede fiyatlar artmaya başladı. Şehir o tarafa doğru kayacak. Kurtköy ve Sabiha Gökçen geri planda kalacak. Şehirden uzağa kaçanlar tekrar geri dönmeye başladı ancak ailelerin yaşamına elverişli bölgeler hala merkezde yok" dedi.

PİYANGO KARTAL'A VURDU

2012'de yıldızı parlayan bölgeleri değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, Kartal'ın yüzde 300 prim yapan nadir bölgelerden biri olduğunu ve önümüzdeki yıllarda da yeni projelerle birlikte yeni bir kimliğe bürüneceğini söyledi. 2012 yılında Maslak, Kağıthane- Cendere bölgesinin de atağa geçtiğini belirten Dinçer, "Kağıthane bölgesi umut vadeden bir bölge. 2010 yılından beri yapılan yatırımlarla bölgede arazilerin metrekare fiyatları 3 bin - 3 bin 500 dolar arasında seyrediyor" dedi. 2012'de yatırımlardan kötü etkilenen bölgelerin başında Basın Ekspres'in geldiğini ifade eden Dinçer, "Basın Ekspres yatırım açısından doğru bir bölge fakat ciddi bir stok var. Yeşilköy'e çok yakın olmasından dolayı 2-3 senedir ilgi çeken bölge olmasına rağmen, 5 yılda kaldıracağı stoğu 2 yıldır hayata geçiriyor. Bir Maslak olması mümkün değil" dedi.