Örtülü ödenek paraları nereye gidiyor?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, örtülü ödenekten yapılan harcamaların ulaştığı yerleri açıkladı

Örtülü ödenek paraları nereye gidiyor?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, örtülü ödeneği ilk defa detayları ile hangi kurumun ne kadar harcama yaptığını belirterek açıkladı. Şimşek, bu yıl 3 Kasım’a kadar 874.9 milyon liralık harcama yapıldığını belirtti.

Şimşek, örtülü ödenekten en fazla harcama yapan kurumun 618.4 milyon liralık harcama ile Başbakanlık olduğunu söyledi. Şimşek’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda verdiği bilgiye göre, örtülü ödenekten, MİT 145.1 milyon lira, MGK 85 bin lira, Milli Savunma Bakanlığı 475 bin lira harcama yaptı. Şimşek, İçişleri Bakanlığı’nın harcamasının 3,5 milyon lira, Jandarma Genel Komutanlığı’nın 10 milyon lira, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 93.6 milyon lira, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın da 339 bin lira kullandığını kaydetti. Milletvekillerinin, ‘bütün bu kurumlar operasyon mu yapmış’ sorusu üzerine Şimşek, “Onu ben bilemem” dedi. Şimşek geçen yılın örtülü ödenek harcamasına ilişkin detayları da paylaştı. Geçen yıl 990,3 milyon liralık harcamanın 624,1 milyon lirasının Başbakanlık, 190,6 milyon lirasının MİT, 152,5 milyon lirasının da Emniyet, 17,4 milyon lirasının da Jandarma tarafından harcandığını bildirdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NIN YENİ BİNASI 1 MİLYAR 370 MİLYON

Şimşek, Cumhurbaşkanlığı için alınan yeni uçağın bedelinin 185 milyon dolar olduğunu ve ödemesinin Başbakanlık bütçesinden yapılacağını belirtirken, Cumhurbaşkanlığı yeni hizmet binasının proje bedeli 1 milyar 370 milyon lira olduğunu belirtti. Yeni Cumhurbaşkanlığı binası için şimdiye kadar Başbakanlık tarafından 963 milyon lira harcanırkan, 2015 bütçesinden de 300 milyon lira ödenek ayrıldı. Şimşek, Türkiye’nin yeni aldığı TC-TUR kuyruk tescilli uçağın maliyetinin sorulması üzerine, şöyle konuştu:

“Söz konusu uçak geniş gövdeli, uzun menzilli Airbus A330-200 tipi TC-TUR tescilli uçak olup halihazırda devlet erkanı tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Uçak, Türk Hava Yolları aracılığıyla satın alınmış olması ve henüz devrinin yapılmamış olması nedeniyle şimdiye kadar bütçeden herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Bu yıl içinde Başbakanlık bütçesinden ödeme yapılması planlanmaktadır. Uçağın sözleşmede yer alan satın alma bedeli ile uçak içinde yapılan bazı düzenlemelerle birlikte toplam maliyeti 185 milyon dolardır”

SAVAŞ BÜTÇESİ YAPMADIK

Şimşek, savunma harcamalarında ciddi artış yaşandığı eleştirilerine yanıt vererek, tüm savunma ve güvenlik kurumlarının bütçesinin 45 milyar liradan sadece 47.4 milyar liraya çıktığını söyledi. Şimşek, “Artış, neredeyse deflatörün altında. Sanki Türkiye savaşa girecekmiş gibi hava estiriliyor” dedi. Güvenlikle ilgili kurumların bütçesinin milli gelir içindeki payının 2002 yılında yüzde 3,5 olduğunu söyleyen Şimşek, bu oranın gelecek yıl 2,44’e inmesinin beklendiğini kaydetti. Şimşek, TOKİ’nin inşa ettiği kalekollar için bu yıl harcanacak paranın 300-500 milyon lirayı geçmeyeceğini bildirdi.