Otomobillere kara kutu geliyor!

Kendi aracınız sizi ispiyonlayacak!

Otomobillere kara kutu geliyor!

ABD Ulusal Otoban Trafik Güvenliği İdaresi, otomotiv üreticilerinden yeni model her binek otomobile ve kamyonetlere bir kara kutu cihazı yerleştirilmesi talebinde bulunacak.

Uçaklardakine benzer bir olay kaydedici cihaz yerleştirlecek olan yeni model otomobillerde kara kutu, aslında bazı otomobil markaları tarafından tercihe bağlı olarak tüketiciye arabayla birlikte sunuluyor. Fakat bu cihazın her yeni binek araç ve traktörde standart ve zorunlu hale getirilmesi talep ediliyor.

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda yaşanan bir olay, özellikle bazı kesimleri yeni cihazla ilgili rahatsız etmiş durumda. Geçen yıl otobanda kaza yapan bir üst düzey kamu görevlisi, kaza yaptığı sırada emniyet kemerinin takılı olduğunu ve asla hız yapmadığını ileri sürmüştü. Buna karşılık araçta bulunduğu tespit edilen kara kutunun incelenmesi sonucunda görevlinin doğruyu söylemediği ortaya çıkmıştı. Görevlinin 100 km'nin üzerinde bir hızla giderken hızını, hız sınırının 65 km olduğu bir bölgede 75 kilometreye düşürdüğü ve üstelik kullandıı arabanın da kamuya ait olduğu anlaşılmıştı.

Binek otomobillerde kullanılan kara kutuların, yapılan hızları, kaza anında sürücünün herhangi bir çaba gösterip göstermediği (frene basmak, direksiyon hamleleri gib), airbaglerin kazadan önce hazır olup olmadığı ve ne zaman açıldığı, emniyet kemerinin bağlı olup olmadığı gibi çok sayıda bilgiyi kaydettiği belirtiliyor.

Aslında birçok hayat kurtarabilecek olan kara kutularla ilgili gelişmelerden memnun olanlar da çok. Fakat bazı kesimler, cihazların, sürücülerin kasko primlerini yükseltmek için sigorta şirketleri tarafından casus amaçlı olarak kullanılabileceği gerekçesiyle bu cihazlara karşı çıkıyor.