Özelleştirme geliri nerede kullanılacak
Bakan Şimşek, köprü ve otoyolların özelleştirilmesinden elde edilen gelirin nerede kullanılacağını açıkladı.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, köprü ve otoyolların özelleştirilmesinden elde edilecek geliri havuza alacaklarını belirterek, ''Yatırımlarda da borç ödemede de eğitimde de kullanacağız. Memleketin bütün ihtiyaçlarında kullanacağız'' dedi.
TBMM Genel Kurulu'nda, 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı üzerindeki görüşmeler sürüyor.
CHP Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, iktidarın, Sayıştay'ı ve Meclis'i hiçe saydığını, ''köşe dönücü, etik değerler olmayan'' anlayışla hareket ettiğini öne sürdü. Değirmendereli, ''Başbakan'ı rahatsız eden kuvvetler ayrılığına ilave, denetim makamı Sayıştay, Meclis hatta Anamuhalefet bile devreden çıkarılmak isteniyor'' dedi.
BDP Batman Milletvekili Ayla Akat, Hasankeyf'in suların altında kalacağını, bunun, insanlığa ihanet anlamına geldiğini söyledi. Hasankeyf ile birlikte bölgedeki endemik türlerin, binlerce dönüm tarım arazisinin de yok olacağını belirten Akat, iktidarın, bu duruma karşı çıkan çevrecilere de kulaklarını tıkadığını öne sürdü.
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Sayıştay'ın tutumunun bir skandal olduğunu, raporların gecikmeli de olsa, eksikleri tamamlanarak Meclis'e gönderilmesi gerektiğini ifade etti.
AK Parti'nin, yasal bir düzenlemeyle Sayıştay'ı etkisiz hale getirdiğini iddia eden Kalaycı, Sayıştay denetiminin artık göstermelik hale geldiğini söyledi. Kalaycı, Hükümet'in, denetim mekanizmalarından kaçtığını ileri sürdü.
Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eksik öğretmen ihtiyacının karşılanacağını, özellikle bu yıl yapılan öğretmen atamalarının, Cumhuriyet tarihinde, yıl itibariyle yapılan en yüksek atama olduğunu ifade etti.
Şimşek, ''Okullarda serbest kıyafet uygulamasının ardından öğrencilere kıyafet yardımı yapacak mısın?'' sorusu üzerine, şu anda böyle bir çalışmalarının olmadığını söyledi.
Emniyet personelinin maaşlarına ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Şimşek, bir polis memurunun şu anda net olarak 2 bin 641 lira maaş aldığını, emekli aylığının ise bin 1547 lira olduğunu söyledi. Şimşek, emniyet mensuplarının emekli aylıklarının, emeklik öncesindeki maaşına oranının başka memurlara oranla düşük olmadığını belirtti.
Bakan Şimşek, memur maaşlarının önemli bir kısmının vergiye tabi olmadığını, bu nedenle emeklilikte bu oranın dikkate alınmadığını belirterek, ''Bütün maaş, yardımlar vergiye tabi tutulursa sonra bu emekliliğe yansır. Ancak bunun için pirim miktarı da değişmesi gerekiyor'' dedi.
Şimşek, köprü ve otoyolların özelleştirilmesine ilişkin, ''Satış rakamını baz alırsak, vergi ve faiz öncesi karı dikkate alırsak, 209 milyon dolar. Dünkü 5 milyar 750 milyon doları dikkate alırsak, tam 27 katına satılmış. Ama bürüt gelirini dikkate alırsanız ve satış fiyatına oranlarsanız, yaklaşık 11 yıllık gelire denk geliyor. Bunun içinde yüzde 18 KDV, rutin bakım işlemleri, büyük bakım, onarımlar var. Biz bu geliri havuza alacağız; yatırımlarda da borç ödemede de eğitimde de kullanacağız. Memleketin bütün ihtiyaçlarında kullanacağız'' diye konuştu. Tasarı üzerinde görüşmeler sürüyor.