Paket paket para ödedik!

Daha az tatile fahiş para!

Paket paket para ödedik!
Paralimani.com/ÖZEL ANALİZ

TÜİK tarafından yayınlanan iç turizm istatistiklerinde net düşüş dikkat çekiyor.

2012 yılının ilk üç çeyreğinde seyahat sayısında yüzde 7 (2 milyon 20 bin seyahat daha az oldu) ve geceleme sayısında yüzde 6 (17 milyon 970 bin daha az oldu) düşüş yaşandı.
Otellere yapılan ziyaret sayısı yüzde 2.6, geceleme sayısı yüzde 5.11 gerilerken, pasniyonlara yapılan ziyaretler tam alnamıyla dibe vurdu. 2011 yılının aynı döneminde 801 bin pansiyon seyahati gerçekleştirilirken, 2012'de bu rakam 728 bine indi. Pansiyonları ziyaret sayısında yüzde 9.19, geceleme sayısında ise yüzde 13 gerileme yaşandı.

En çok ziyaret edilen yerler arkadaş veya akraba evleri oldu.

En çarpıcı veri ise kültür, toplantı ve fuar amaçlı ziyaretlerde yapılan harcamalarda yaşanan çok sert artıştı. Kültür amacıyla yapılan seyahatlerde yapılan ortalama ziyaret başı harcama yüzde 47 yükselişle 265 TL'den 395 TL'ye çıktı.
Toplantı amaçlı yapılan Türkiye içi seyahatlerde yüzde 45 yükseliş (242 TL'den 352 TL'ye) yaşanırken, ticari ilişki veya fuar amaçlı seyahatlerde yapılan harcamalar ziyaret başına yüzde 36 (371 TL'den 505 TL'ye) artış gösterdi.

Sağlık amacıyla yapılan seyahatlerde ise (kaplıca veya termal turizm vb) ortalama ziyaret başı harcama 298 TL'den 248 TL'ye indi.

Akraba veya yakınların ziyaretinde ise ortalama harcama tutarı 198 liradan 216 liraya çıktı.

Yurtiçi turlara yarım milyar TL!

Türklerin Türkiye içinde yaptıkları toplam harcamalar içerisinde en yüksek harcama artışı paket turlarda yaşandı. Tatil, eğlence amaçlı seyahat sayısında düşüş yaşanmasına rağmen paket tur harcamalarında yaşanan bu artış, yurt içi paket tur fiyatlarındaki yükselişin bir işareti olarak kabul ediliyor. Çünkü tatil veya eğlence amaçlı seyahat adedi 777 bin azalmasına rağmen yurtiçi paket tur harcamaları 249 milyon lira artış gösterdi, ki bu, harcamaların yüzde 77 arttığı anlamına geliyor.

Gençler tatilin kısasını sevdi

Yaş gruplarına bakıldığında 15-24 yaş grubunun seyahat sayısında sadece yüzde 4 azalma yaşanmış olmasına rağmen geceleme sayısında yüzde 18 düşüş yaşandığı görülüyor. Bu da bu yaş grubundaki genç tatilcilerin daha kısa tatili tercih ettiğini gösterdi.