Palamut güldürdü, hamsi üzdü
1 Eylül'de "vira bismillah" diyerek ekmeğini denizden çıkarma mücadelesine koyulan Karadenizli balıkçıların yüzü, geride kalan 5,5 aylık sürede bol miktarda avladıkları palamut ile gülerken hamsi ise balıkçıları üzdü.
Karadenizli balıkçılar, bu sezon bir önceki sezona göre daha az balık avlayarak umduklarını bulamadı.
Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl 1 Eylül'de denize açılan Ordulu balıkçılar, 1 Eylül-31 Aralık arasında 18 bin ton 533 kilogram balık avı gerçekleştirdi. 2013 yılında aynı tarihler arasında balıkçılar 25 bin ton 228 kilogram balık avlamıştı. Balık türleri arasındaki avda en fazla düşüş hamside oldu. Ordulu balıkçılar, bu sezon 1 Eylül-31 Aralık arasında 14 bin ton hamsi avı yaparken, 2013 yılında aynı tarihler arasında 22 bin ton hamsi avı gerçekleştirmişti.
En fazla artışın yaşandığı balık türleri arasında ilk sırada palamut yer aldı. 2013 yılında söz konusu tarihler arasında 323 ton palamut avı yapan balıkçılar, bu sezon aynı tarihler arasında 756 ton palamut avladı. Palamut dışında ise bir önceki sezona oranla daha fazla avlanan balık türleri arasında mezgit, istavrit, kefal ve barbun gibi balıklar yer aldı. - "Hamsi avının erken bitmesi diğer balık türlerine yaradı"
Ordu Kumbaşı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Şahin Aydemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamsinin geçen yıla oranla az olmasının, özellikle büyük teknelerle avlanan balıkçıları mutsuz ettiğini söyledi. Hamsi azlığının çok farklı etkenleri olduğunu anlatan Aydemir, deniz suyu sıcaklığı, aşırı avlanma ve palamut fazlalığının bunlardan bazıları olduğunu dile getirdi.
Aydemir, hamsi avının erken bitişinin diğer balık türlerine yaradığını belirterek, "Hamsi avı teknelerinin Gürcistan tarafına geçmesi demek, diğer balık türlerinin daha fazla bizim karasularımızda kalmaları anlamına geliyor" dedi. Özellikle teknelerde bulunan cihazların balıkları rahatsız edici dalgalanmalara yol açtığını kaydeden Aydemir, "Bu büyük teknelerin hamsi avını erken bitirerek diğer tarafa geçmeleri buradaki kıyı balıkçılarına yaradı. Çünkü büyük teknelerde yer alan cihazlar denizde balıkları rahatsız edici dalgalanmalara yol açıyor. Dolayısıyla bizim karasularımızda hamsi avının erken bitişi palamut, istavrit ve mezgitte bolluğa neden oldu" diye konuştu.
Aydemir, hamsi azlığından dolayı mağdur olan balıkçıların fındık, kivi ve bal üreticileri gibi devlet tarafından desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.