Para biriktirene devletten 3000 lira

Groupama Genel Müdürü Ramazan Ülger, devletin BES'te yüzde 25'lik katkısının 3 bin liraya kadar yükseleceğini belirtti.

Para biriktirene devletten 3000 lira

Devletin tüm bi­rey­sel emek­li­lik ka­tı­lım­cı­la­rı­na, bi­rey­sel emek­li­li­ğin teş­vik edil­me­si ama­cıy­la ya­pa­ca­ğı yüz­de 25’lik des­tek­le il­gi­li de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lu­nan Gro­upa­ma Ge­nel Mü­dü­rü Ra­ma­zan Ül­ger, Bi­rey­sel Emek­li­lik Sis­te­mi­’nin (BES), Tür­ki­ye­’de ye­ni sa­yı­la­bi­le­cek bir uy­gu­la­ma ol­ma­sı­na rağ­men hız­lı ge­li­şi­mi­ni sür­dür­dü­ğü­nü be­lirt­ti.

YILDA YAKLAŞIK 3 BİN LİRA DESTEK VERİLECEK

Ül­ke­miz­de­ki top­lam ça­lı­şan iş gü­cü­nün yak­la­şık 26 mil­yon ki­şi ol­du­ğu dü­şü­nül­dü­ğün­de, BE­S’­in ça­lı­şan­la­rın %11’i­ne ulaş­tı­ğı­nı da vur­gu­la­yan Ül­ger, “Ya­ni he­nüz sis­te­me gir­me­yen yüz­de 90‘lık bir ke­sim var. Es­ki ver­gi dü­zen­le­me­le­ri çer­çe­ve­sin­de sis­tem­de­ki ki­şi­le­rin sa­de­ce üç­te bi­ri­nin ver­gi avan­ta­jı­nı kul­lan­dı­ğı dü­şü­nül­dü­ğün­de BE­S’­te ‘Dev­let Kat­kı­sı­’ çok olum­lu yön­de atıl­mış bir adım­dır. Özü iti­ba­riy­le si­ya­sı ira­de ta­sar­ruf yap­mak is­te­yen her va­tan­da­şın ce­bi­ne bu­gün­kü yıl­lık top­lam as­ga­ri üc­ret tu­ta­rı dik­ka­te alın­dı­ğın­da, yıl­da yak­la­şık 3.000 li­ra koy­ma­ya ha­zır ol­du­ğu­nu ya­sa ile dü­zen­le­miş­tir.

Bun­dan son­ra­sın­da bi­ri­ken ve bi­ri­ke­cek fon­la­rın ge­ti­ri­le­ri önem ka­za­na­cak­tır. Bu çer­çe­ve­de fark­lı fon al­ter­na­tif­le­ri­nin ka­tı­lım­cı­la­ra su­nul­ma­sı, ör­ne­ğin al­tın gi­bi em­ti­ala­ra ya­tı­rım ya­pıl­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak fon­la­rın ku­ru­la­bil­me­si sis­te­mi da­ha ca­zip ha­le ge­ti­re­cek­tir. Ay­rı­ca, ana­pa­ra ga­ran­ti­li fon­lar ile gay­ri­men­kul ya­tı­rım or­tak­lık­la­rı­na ya­tı­rım ya­pı­la­bil­me­si gi­bi ko­nu­la­rın so­nuç­lan­dı­rıl­ma­sı sis­te­min ge­liş­me­si­ne önem­li fay­da­lar sağ­la­ya­cak­tır” şek­lin­de ko­nuş­tu.

YÜZDE 25 DEVLET KATKISI

Dev­let, Bireysel emeklilikte ka­tı­lım­cı­nın öde­di­ği kat­kı pay­la­rı­nın % 25’i ora­nın­da kat­kı öde­me­si ya­pa­cak, an­cak ka­tı­lım­cı­nın ala­bi­le­ce­ği dev­let kat­kı­sı tu­ta­rı il­gi­li yı­la ait bir yıl­lık brüt as­ga­ri üc­ret tu­ta­rı­nın % 25’i­ni ge­çe­me­ye­cek. Sis­tem­den ay­rıl­ma du­ru­mun­da dev­let kat­kı­sı için bir ha­ke­diş uy­gu­la­ma­sı bu­lu­nu­yor. Ka­tı­lım­cı, sis­tem­den emek­li­li­ğe hak ka­za­na­rak ay­rıl­ma­sı ha­lin­de, dev­let kat­kı­sı he­sa­bın­da­ki tu­ta­rın ta­ma­mı­na hak ka­za­nı­yor. Sis­tem­den ilk 3 yıl için­de ay­rı­lın­ma­sı ha­lin­de dev­let kat­kı­sı­na hak ka­za­nı­la­maz­ken, 3. yıl so­nun­da % 15’i­ne, 6. yıl so­nun­da % 35’i­ne ve 10. yıl so­nun­da % 60’ı­na hak ka­za­nı­la­cak.

Sİstemde, şirketlerin katkı payları üzerinde yapabileceği kesinti oranlarında katılımcı lehine ciddi indirimler söz konusu. İndirimlerin, katılımcıların birikimlerinin büyüme hızını yükseltmesi ve sistemdeki fon büyüklüğü artışına da olumlu etki yapması bekleniyor.