Para politikasında radikal değişiklik
İlk sunumunu yapan TCMB Başkanı Çetinkaya "Yeni dönemde tercihimiz daha sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana" dedi.
Geçen hafta Erdem Başçı'dan görevi devralan Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. İlk sunumunda Çetinkaya, enflasyonda değişikliğe gidilmediğini belirtirken, "Yeni dönemde tercihimiz daha sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana" dedi. İşte Çetinkaya'nın konuşmasından satır başları:
"*Yakın dönemde küresel oynaklıklarda gözlenen düşüş sürdü ve küresel finansal koşullarda iyileşme yaşandı. Son zamanlarda Çin ekonomisine yönelik belirsizliklerin azaldığı gözlendi. Gelişmekte olan ülkelerdeki finansal koşullarda iyileşmeler gördük. Küresel piyasalarda yaşanan bu gelişmeler Türkiye ekonomisini olumlu etkiledi.
PARA POLİTİKASINDA SIKI DURUŞ GEREKLİ GÖRÜLDÜĞÜ SÜRECE KORUNACAK
*Çekirdek enflasyon eğilimi bir miktar iyileşme sergiledi. Para politikası çerçevesinde sadeleşmeye yönelik adımlar attık. Likidite politikasındaki sıkı duruşumuzu sürdürdük. Fonlama faizi nisan itibariyle yaklaşık yüzde 8,6 seviyesine geriledi. Önümüzdeki dönemde para politikası duruşu enflasyon görünümüne bağlı olmaya devam edecektir. Para politikasındaki sıkı duruşumuzu gerekli gördüğümüz süre boyunca koruyacağız.
'SADELEŞME ADIMLARINA DEVAM EDECEĞİZ'
* yakın dönemde getiri eğrisi tüm vadelerde aşağı kaymış, kur oynaklıkları düşüşünü sürdürmüştür. Küresel gelişmelerin Türkiye ekonomisi üzerindeki olumsuzluklarının sınırlandırılması büyük önem taşıyor. Kredi büyüme eğilimleri 2016 yılı ilk çeyreğinde artış gösterdi. Merkez Bankası olarak sıkı para politikasını daha dar bir para politikası içinde uygulayabileceğiz, önümüzdeki dönemde koşullar elverdiği ölçüde sadeleşme adımlarına devam edeceğiz.
'ÇEKİRDEK ENFLASYONDA HENÜZ ARZULANAN İYİLEŞME YOK'
*Hem ticari kredilerde hem de tüketici kredilerinde büyüme eğilimlerinin 2016 başından itibaren bir toparlanma sergilediğini görüyoruz. Ticari krediler tüketici kredilerine göre daha yüksek oranda büyüdü. yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyredeceğini öngörüyoruz. İlk çeyrekte enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olmak üzere, belirgin bir düşüş gerçekleşti. İlk çeyrekte işlenmemiş gıda fiyatları belirgin bir şekilde geriledi. Çekirdek enflasyon göstergelerinin eğilimlerinde temel mal grubu kaynaklı olarak yavaşlama kaydedildi. Çekirdek enflasyonda henüz arzulanan iyileşme gerçekleşmedi.
GIDA ENFLASYONU VARSAYIMI % 9 OLARAK KORUNDU
*İktisadi faaliyetteki ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimi devam ediyor. Yurt içi talebin büyümenin sürükleyicisi olduğu görülürken, net ihracat büyümeye yeniden katkı verdi. İlk çeyrek verileri, gerek iç gerek dış talebin bu dönemde büyümeye katkı verdiğini gösteriyor. Artan jeopolitik risklere karşı AB ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerinde olumlu etkisi sürmektedir. Cari açıkta gözlenen iyileşme eğiliminin devam etmesini bekliyoruz.
*Ham petrol fiyatlarına dair varsayımlarda yukarı yönlü güncellemeler yapılmıştır : ithalat fiyatlarını aşağı yönlü güncelledik. Petrol varsayımı 37 dolardan 40 dolara yükseltildi. Gıda enflasyonu varsayımını 2016 için yüzde 9 olarak koruduk. Gıda enflasyonu varsayımını 2017 için yüzde 8 olarak koruduk.
ENFLASYON TAHMİNLERİ DEĞİŞMEDİ
*2016 sonunda enflasyonun yüzde 7,5 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz(önceki %7,5). 2017 sonunda enflasyonun yüzde 6,0 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz(önceki %6,0). 2018 yılında enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrara kavuşmasını bekliyoruz(önceki %5,0)
*2016 sonunda enflasyonun 70% olasılıkla %6,3-8,7 aralığında -orta noktası yüzde 7,5- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz(önceki %6,1-8,9 ile %7,5). 2017 sonunda enflasyonun 70% olasılıkla %4,2-7,8 aralığında -orta noktası yüzde 6,0- gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz(önceki %4,2-7,8 ile %6,0)"
*Fiyat istikrarının kalıcı olarak sağlanması istihdamı olumlu etkiliyor. Tam anlamıyla fiyat istikrarına ulaşıldığını söylemek mümkün değildir. Geçmiş deneyimler fiyat istikrarına ulaşmanın kalıcı bir çabayla ulaşılacağını göstermiştir. Merkez Bankası olarak fiyat istikrarına ilişkin olarak yapısal tedbirler ve çözüm önerileri konusunda sonuç odaklı bir yapı içinde olacağız.
'YENİ DÖNEMDE TERCİHİMİZ...'
*Yeni dönemde tercihimiz daha sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana olacak. Finansal ve reel sektörü daha iyi anlamak için çaba göstermeye devam edeceğiz. Nihai amacımız fiyat istikrarını sağlayarak ekonomik istikrarı pekiştirmek olacaktır.
'KADEMELİ SADELEŞME SÜRECİNİN ADIMLARINI ATMAYA BAŞLADIK'
*Sadeleşmede birçok faktöre bakıyoruz, en başat faktörün küresel oynaklıklar olduğunu söylemeye devam edebilirim. önümüzdeki dönemde de önümüzdeki bu set çerçevesinde sadeleşme adımlarına imkanlar elverdiği ölçüde devam ederek, daha dar ve simetrik bir koridor aşamasına ulaşmayı düşünüyoruz. bu dönemde kademeli bir sadeleşme süreci yaşayacağımızı söylemiştik, onunla ilgili adımları da atmaya başladı.
*Sadeleşme konusunda kurul üyelerinin tamamının net ve ortak bir görüşü söz konusu. Tüm küresel risk göstergeleri ve diğer faktörlere bakarak sadeleşmeyi en makul hızla tamamlama hedefindeyiz."