Paralarını almak için şubelere koştular ama...
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın açıklamaları sonrasında şubelere akın eden vatandaşların kafası karıştı.
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın KİT Komisyonu'nda Ziraat Bankası hesap ve işlemlerine ilişkin yapılan yıllık görüşmelerde bir milletvekilinin vatandaşın dosya masrafı ve komisyonlara yönelik şikayetleriyle ilgili sorduğu soru üzerine yaptığı açıklama gündeme bomba gibi düşmüştü.
Aydın, "Komisyonlarla ilgili duruşumuz çok net. Yani bürokrasiden alamadığımız parayı vatandaştan almayacağız. Çalışanlarımıza ve şube yetkililerimizin komisyon limitini artırma yetkileri olmayacak, indirme yetkileri olacak. Hemen hemen aldığımız komisyonların tamamını geri veriyoruz. Hatta şöyle bir karar aldık, artık mahkemeye gitmesine gerek yok. Talep etsin. Zaten kaybediyoruz, bürokrasiyi de kaldıralım aradan, bunu ödeyelim dedik. Bunu talep edilince bir daha mahkeme kararı olmaksızın geri veriyoruz" demişti.
ŞUBELERE KOŞAN VATANDAŞ ELİ BOŞ DÖNDÜ
Bu açıklamanın medyada geniş yankı bulması üzerine Ziraat Bankası şubelerine hücum eden vatandaşta bir kafa karışıklığı yaşandı. Sebebi ise aslında yapılan açıklamanın tam olarak anlaşılamamış olmasıydı. Çünkü şubeler, komisyon ve dosya masrafı konusunda gelen müşterilerine "Tüketici Hakem Heyeti"ni işaret ediyordu.
Hatta Aydın, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı olarak bu uygulamayı sektördeki tüm bankalarla da birlikte yapmak istediklerini söylemişti.
"TÜKETİCİ HAKEM HEYETİNE BAŞVURUN"
6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki yasanın getirdiği bir zorunluluk olarak masraf iadesi isteyen vatandaşların Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurma zorunluluğu bulunduğunun altını çizen Ziraat Bankası yetkilileri, "Biz bu prosedürü ortadan kaldıramayız. Bu bir yasal zorunluluk. Fakat biz anlaşmazlığın mahkeme sürecine ulaşmadan çözümünü sağlıyoruz. Vatandaşın Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurmasının ardından Heyet, bankaya gelip savunmasını yapması çağrısında bulunuyor. Biz savunma hakkımızdan feragat edip, yani hiçbir savunma yapmayıp doğrudan vatandaşa iadesini gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla, savunma yapmadığımız için konu hiçbir şekilde mahkeme sürecine bile ulaşmıyor" diyor.
Özetle, bu konuda Ziraat Bankası müşterilerinin izlemesi gereken prosedür tam olarak şu şekilde: Önce masraf iadesi almak isteyen müşteri, Tüketici Hakem Heyeti'ne giderek konuyla ilgili şikayette bulunmak durumunda. Bunun ardından Tüketici Hakem Heyeti, bankaya şikayet konusu masrafla ilgili savunma yapması çağrısında bulunuyor.
BANKALARIN ASIL AMACI BELLİ OLDU
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın bu açıklamayı yapmasının altında yatan asıl neden belli oldu. Bankalar tarafından mağdur edilen müşteriler çözümü avukatlarda bulmuş. Avukatlara verdikleri vekalet ile bankalar tarafından kendilerinden alınan haksız ücretleri geri alıyordu. Avukatı aracılığıyla bankadan alacağını isteyen tüketiciye hem alacağını hemde avukatın vekalet ücretini ödemek zorunda kalan bankalar sonunda çözümü hem tüketiciyi hem de avukatları mağdur etmekte buldu.
AVUKATLARI DA MAĞDUR ETTİLER
Müvekkili adına Tüketici Hakem Heyetine başvuruda bulunan avukatlar "Bankanın tüketici hakem heyetine savunma yapma aşamasında dosyada avukat vekaletini görüp avukata ücret ödememek için savunma yapmadan ücreti tüketicinin hesabına yatırıyor. Bu durumda avukatlar olarak yaptığımız tüm işlemler boşa çıkıyor ve banka ödemeyi müşteriye yapıp bizi aradan çıkarıyor" dedi.
Bu durumda banka şubelerine giden vatandaş eli boş döndüğü gibi, müvekkili adına işlem yapan avukatlar da mağdur oldu.