Pasaportta yeni düzenleme!
Sınırlama mı geliyor?
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yeşil pasaportun iş adamlarına verilip verilmeyeceğine ilişkin, "Hususi damgalı pasaport alabilecek kişilerin alanının genişletilmesi ile bu pasaportların kullanım amacı dışına çıkılacağı değerlendirilmektedir. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, “Yeşil pasaportun, iş adamları gibi kesimlere genişletilmesinin ülkemize maddi, siyasi ya da diplomatik bir külfeti var mıdır?” diye sordu. Soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı, ülkede uygulanmakta bulunan hususi damgalı pasaport uygulamasına benzer toplam 20 ülke bulunduğunun tespit edildiğini belirterek, “Bunlar; Moğolistan, Lübnan, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Jamaika, St. Lucia, Portekiz, Suudi Arabistan, Fas, Güney Sudan, Çin Halk Cumhuriyeti, Bahreyn, Ekvator, Ürdün, Yemen, Kanada, Peru ve St. Vincent ve Grenadinler ülkeleridir” dedi.
Hususi damgalı pasaport hamili bulunup da vize muafiyeti uygulamasını ihlal eden vatandaşlar hakkında ilgili ülke makamlarınca yurda giriş yasağı alındığını ifade eden Davutoğlu, “Bununla birlikte hususi damgalı pasaportu ile yurtdışına çıkıp kaçak çalışanlarla ilgili olarak Bakanlığımıza intikal etmiş bir olay bulunmamaktadır” diye kaydetti.
Hususi damgalı pasaportların 5682 sayılı Pasaport Kanununun 14/A maddesinde belirlendiğini ifade eden Dışişleri Bakanı, “Buna göre hususi damgalı pasaport sahibi bulunan kişilere ilgili ülkeler tarafından ikili anlaşmalar çerçevesinde vize muafiyeti kolaylığı sağlamaktadır” dedi.
“KULLANIM AMACI DIŞINA ÇIKILACAĞI DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR”
Yeşil pasaportun genişletilip genişletilmeyeceğine ilişkin de Davutoğlu şöyle dedi: “5682 sayılı hususi damgalı pasaport kanunundan faydalanamayan ülkemizin farklı kurum ve kuruluşları tarafından da çok sayıda hususi damgalı pasaport talebinde bulunulmaktadır. Hususi damgalı pasaport alabilecek kişilerin alanının genişletilmesi ile bu pasaportların kullanım amacı dışına çıkılacağı değerlendirilmektedir. Ayrıca resmi görevli kişiler haricindeki kimselere bu nevi pasaportların düzenlenmesi halinde diğer ülke makamlarınca bu tür pasaportlara mevcut kolaylıkların sınırlandırılması hatta vizeye tabi tutulması gibi ihtimalleri gündeme getirebileceği değerlendirilmektedir.”