PC ve cebinize bahar temizliği yapın
Artık ayrılmaz bir parçamız haline gelen kişisel cihazlarımızın da bahar temizliğine ihtiyacı var
Baharla beraber cep telefonları, tabletler, masaüstü ve dizüstü bilgisayarların da temizliğini yapma zamanı geldi. Yüksek verim ve şık görünüm için her gün her an kullandığımız cihazların hem dış, hem de iç bakımına özen göstermek gerekiyor.
Ağır çalışan, gereksiz programların bulunduğu kişisel cihazları; kullanılmayan programları silerek, yeni uygulamaları güncelleyerek hızlandırmanız mümkün.
Ayrıca toz, yiyecek kırıntısı, kir, bilgisayar ve mobil cihazların sağlıklı çalışmasını engeller. Bahar aylarıyla beraber yarı donmuş şekilde çalışan, uzun kış gecelerinin ağırlığı ve kasvetini taşıyan cihazlarınızı yenileme zamanı geldi. Hem iç hem dış temizlik için şu adımları izleyebilirsiniz.
GÜNCELLEMELERİ UNUTMAYIN
* İşletim sisteminini elden geçirip temel performansını artırdıktan sonra bu kez sıra korumayı güçlendirmeye geliyor. Güvenlik duvarını (firewall) ve antivirüs programınızı güncelleyin. Güncelleme bittikten sonra bilgisayarınızda en ayrıntılı taramayı yapın. Eğer antivirüs programınız buna uygun değilse ‘spyware removal-casus yazılım’ aracı indirerek kullanın.
* Ayrıca ‘password manager-şifre yöneticisi’ programına yatırım yapmayı düşünebilirsiniz. Bu program sayesinde dizüstü ve mobildeki bütün platformlarda yer alan şifrelerinizi yöneterek eşzamanlayabilirsiniz.
* En azından şifre listenizi bir incelemeden geçirip, hiçbir çoğaltma olmadığı ve şifrelerinizin yeterince güçlü olduğundan emin olun. Sizin için hatırlaması kolay, bir bilgisayarın tahmin etmesi zor rakam ve harflerden oluşan şifreler belirleyin.
* İşletim sistemindeki gereksiz her şeyi temizlediniz ve güvenlik açıklarını kapattınız. Şimdi sıra sistemin yedeğini almaya geldi. Bir sorun olduğunda bilgilerinize ulaşabilmeniz için yedeklemeyi önemseyin. Harici bellek, kaydedilebilir medya ya da online depolama hizmetlerini göz önünde bulundurun.
GEREKSİZLERLE VEDALAŞIN
* Bilgisayarınızda temizliğe ilk olarak kullanılmayan programları ve tarayıcı uzantılarını, eskimiş kayıtları silmekle başlayabilirsiniz. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarınızda faydası olmayan ve kullanılmayan programları kaldırın.
* Windows ve Mac için ücretsiz temizleme programı olan CC Cleaner’la eski kayıtları temizleyebilirsiniz. Çöp sepetinizi boşaltın ve güncel doküman listenizi düzenleyin. Geçici dosyalar, cookie’ler (web’ten bilgisayara otomatik yüklenen dosyalar), indirme tarihçesi gibi yer kaplayan uygulamaları silin.
* İnternet tarayıcınızın uzantılar listesine göz atmayı unutmayın. Nadiren ya da hiç kullanmadığınız özellikleri kaldırın. Google kullanıcıları, hesaplarının güvenlik ekranına giderek ‘bağlı uygulama ve siteler’ seçeneğini seçip eski kullanmadıkları uygulamaları yok edebilir. Windows kullanıcıları hard diskte dosya birleştirme programlarıyla hafızayı rahatlatabilir.
* Cep telefonu veya tabletinizde hiç kullanmadığınız ama indirip unuttuğunuz uygulamaları kaldırın. Mobil platformlardaki bütün uygulamalarınızın güncelliğini sağlayın.
* Mac, PC, Android ya da iOS. Hangi işletim sistemini kullanıyorsanız kullanın. Sisteminizin güncel olduğundan, sistemin önerdiği güvenlik revizyonlarını yaptığınızdan emin olun.
* Gereksiz başlangıç dosyalarından kurtulun. Bilgisayarınızı başlattığınızda otomatik olarak başlayan programlar hafızayı zayıflatır. Gerçekten ihtiyacınız olmayan anlık mesajlaşma ve video yöneticisi gibi programlardan kurtularak sisteminizi hızlandırabilirsiniz.
Doğal ve zararsız maddeleri kullanın
* Cihazınızın içini temizleyip düzene soktuktan sonra sıra dışına geliyor. Bu kez fiziksel temizlik zamanı. Temizliğe başlamadan bilgisayarınızı ve mobil cihazınızı kapatmayı unutmayın. Yüzeyini nemli bir bezle silebilirsiniz. Ancak bu temizlik için satılan özel bezleri almanız tavsiye edilir. Doğal ve zararsız maddelerle temizlik yapmaya özen gösterin.
* Klavyenizi silkerek tozları dökün. Tuşların arasını iyice temizlemek için hafif sabunlu bezle tuşları ovalayın. Kış boyunca tuşların aralarına giren kırıntı ve tozların temizlendiğinden emin olun. Gerekirse klavye aralarını vakumlayın. Laptoplarda tuş boşluklarındaki toz ve kırıntılar makinenin daha fazla ısınmasına neden olabilir.
* Ekranı özel losyonla veya hafif nemli bezle silin. Fare’nizi temizleyin. Harici parçaları da elden geçirmeyi unutmayın.
Milliyet