Personele 1200 lira ek ücret

Kamuda iş güvenliği uzmanı olarak görev alan teknik personele, normal maaşının yanında ayda 1200 liraya kadar ek ödeme verilecek.

Personele 1200 lira ek ücret

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'yla birlikte binlerce iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimine ihtiyaç olacak.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın genel hükümleri, 30 Aralık 2012'den sonra kamu işyerlerinde de başlayacak. Ancak iş sağlığı ve güvenliği personeli çalıştırma zorunluluğu ise 30 Haziran 2014 itibariyle başlıyor.

Kamu kurumları, kendi bünyelerindeki mühendis, mimar ve teknik elemanları belge sahibi olmaları şartıyla iş güvenliği uzmanı olarak görevlendirebilecek. Bu personel, ihtiyaç olması halinde diğer kamu kurumlarına da benzer hizmeti verebilecek.

80 saat çalışabilir

İş güvenliği uzmanı olarak görev alan teknik personele, normal maaşının yanında ayda 1200 liraya kadar ek ödeme verilecek. İş güvenliği uzmanı olan teknik personel, esas görevinin yanında ayda 80 saate kadar iş güvenliği hizmetlerinde görev alabilecek.

Sertifika gerekiyor

Örneğin Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünde görev yapan ve (C) sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasına sahip olan inşaat mühendisi Cemil Bey, yetkili amirinin izniyle kendi kurumuna veya diğer kurumlara ayda 80 saate kadar iş güvenliği hizmeti verebilecektir. Böylece Cemil Bey, ayda 1200 liraya kadar ek gelir elde edebilecek.

Her işveren hizmet alamaz

İşverenlerin kendi çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirebilecekleri gibi bu hizmeti dışarıdan da satın alabileceklerini ifade ettik. Yasanın genel prensibi bu olmakla beraber, eğer işyerindeki çalışma süreleri iş sağlığı ve güvenliği personelinin sürekli görevlendirilmesini gerektiriyorsa, bu işverenler dışarıdan hizmet alamayacak, kendi bünyelerinde sürekli personel görevlendirecekler. Hangi işverenlerin sürekli personel istihdam edeceği bakanlık tarafından tespit edilecek.

Aranan meslek olacak

Yasayla birlikte iş güvenliği uzmanlığı en fazla aranan mesleklerden birisi olacak. İş güvenliği uzmanı, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip mühendis, mimar veya teknik elemandır. İş güvenliği uzmanları (A), (B) ve (C) sınıfı olmak üzere üç kategoride sınıflandırılıyor.

Fizikçi ve kimyager

Üniversitelerin mühendislik ve mimarlık bölümlerinden mezun olanlar, teknik öğretmen, fizikçi ve kimyager unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği programı mezunları iş güvenliği uzmanlığına başvurabilirler. İş güvenliği uzmanlarının eğitimi ve sertifikalandırılması Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülüyor.

Gözetim işverende

Yasaya göre işveren, çalışanların işyerinde maruz kalacakları sağlık ve güvenlik risklerini dikkate alarak sağlık gözetimine tabi tutulmalarını sağlamakla yükümlü. İşveren aşağıdaki hallerde çalışanların sağlık muayenelerinin yapılmasını sağlamak zorunda:

* İşe girişlerinde,

* İş değişikliğinde,

* İş kazası, meslek hastalığı veya sağlık nedeniyle tekrarlanan işten uzaklaşmalarından sonra işe dönüşlerinde talep etmeleri hâlinde,

* İşin devamı süresince, çalışanın ve işin niteliği ile işyerinin tehlike sınıfına göre Bakanlıkça belirlenen düzenli aralıklarla sağlık kontrolüne tabi tutulacaklar.

Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çalışacaklar, yapacakları işe uygun olduklarını belirten sağlık raporu olmadan işe başlatılamayacak.

Maliyet çalışana yansıtılmayacak

İSG Yasası kapsamında alınması gereken sağlık raporları, işyeri sağlık ve güvenlik biriminde veya hizmet alınan ortak sağlık ve güvenlik biriminde görevli olan işyeri hekiminden alınacak. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılacak, verilen kararlara itiraz edilemeyecek.

Para cezası 1000 lira

Sağlık gözetiminden doğan maliyet ve bu gözetimden kaynaklı her türlü ek maliyet işverence karşılanacak, çalışana yansıtılamayacak. Sağlık muayenesi yaptırılan çalışanın özel hayatı ve itibarının korunması açısından sağlık bilgileri gizli tutulacak. Çalışanların sağlık gözetimini yaptırmayan veya sağlık raporu aldırmayan işveren hakkında, her bir çalışan için 1000 TL idari para cezası uygulanacak.

Bugün