Peşpeşe iki iflas daha!
ORA AVM'nin iflası onaylandı, bir kötü haber de tekstil sektöründen...
Tekstil sektöründe bir iflas haberi geldi. İstanbul Giyimkent Eski Başkanı da olan Abdullah Çınar, 13 ay önce 4 şirketi için iflas erteleme başvurusunda bulunmuştu. 6 Eylül'de verilen kararla, Çınarlı Tekstil, Felin Tekstil San. Ltd. Şti., Banu Taşımacılık Madencilik İnşaat ile Enes Madencilik San. Nak. ve Hafriyat için iflas kararı verildi.
DÜNYA'ya konuşan Çınar, "Bundan sonra ticari hayata dönebilir miyim, bilmiyorum" diyerek, en büyük pişmanlığının babasının öğüdüne uymamak olduğunu söyledi. Çınar, "Sadece rahmetli babamın öğüdüne uymadığım için bunlar başıma geldi diyebilirim. 'Bankaya gitmek zorunda kalırsan sakın ha ikram ettikleri bir şey alma' demişti. Büyüme hevesiyle, birtakım enstrümanlar aranıyor belki, insanlar oralara doğru meylediyor" diye konuştu.
Kendisinden önceki iki neslin bankalara fazla münasebeti olmadığını söyleyen Çınar, temyiz sürecinin de geri dönüşü sağlamayacağını kaydetti. Ortaklık teklifi aldıklarını ancak o dönemde 'arzu edilen bir ortak' olmayacaklarını ifade eden Çınar, "Belki öncesinde olabilirdi. Sürecin başlangıcı ani gelişti. İflas erteleme sürecine çok hızlı geldik. Öyle bir pozisyon yakalama fırsatımı olmadı" yorumunu yaptı.
Negrin: Yabancı ortak almak büyük bir güç
TGSD başkanı Cem Negrin konuyla ilgili olarak, tekstil firmalarının rekabetin getirdiği süreçte ayakta kalmak adına borçlandığını, bu sürecin şirketler için tehlikeli olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Doğru zamanda ortaklık tekliflerini kabul etmek lazım. Bu iş Türkiye de AVM’lerin açılması ve yüksek kiralan nedeniyle bir yarış haline geldi. Dolayısıyla firmaların hepsi, hangisinin kar getirdiği, hangisinin getirmediğine bakmadan her yerde mağaza açtılar. Ama ne olursa olsun bana göre akıllı olanlar yabancı ortak alıp, çok daha güçlenerek yollarına devam ettiler. Sektördeki pek çok firma tamamen borçlanma ve krediyle büyüyor. Ekonomik olarak batmış durumda değiller belki ama bankalara, kredilere çok açıklardı. Tabi ki yabancı ortak aldığınız zaman şirketin bütün aşağı yukarı kredileri sıfıra iniyor. Dolayısı ile büyük bir güç. O şirketlerin para dışında da verdikleri var. Sadece para da değil olay. Türkiye’de ortaklık alan firmaların görünüşleri bile değişti.”
Ora AVM'nin iflası onaylandı
Ziraat Bankası’nın 285 milyon Euro’luk batık kredisi ile gündeme gelen Ora AVM’nin sahibi şirketin iflasına karar verildi.
İstanbul Ticaret Mahkemesi’ndeki karar dün yapılan duruşmada alındı. Şirketin alacaklıları arasında onlarca şirket ve kişi bulunuyor. Ekim 2011’de kapılarını açan İstanbul Bayrampaşa’daki Ora AVM için 400 milyon dolarlık yatırım yapılmıştı. İçinde 235 mağaza ve 2 otel bulunan Ora AVM bir yıl açık kalmadan kapandı. Ziyaretçi sayısı istenen seviyede olmayınca AVM’de mağaza kiralayan firmalar birer ikişer mağazaları boşaltıp projenin yatırımcısını da zor duruma düşürdü Şirket geçen yıl iflasını istemişti Ora AVM projesinin sahibi konumundaki Ora İstanbul Gayrimenkul Yatırım ve Geliştirme AŞ geçen yılsonunda iflas erteleme talebi ile mahkemeye başvuruda bulundu.
Dosya İstanbul 50. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Dava süreci devam ederken, alacaklılar da şirketin iflası için başvuruda bulundu. Dün şirketin davası görülmeye devam edildi. Müdahil sayısının fazla olması nedeni ile duruşma konferans salonunda yapıldı. Mahkeme şirketin iflası yönünde karar verdi. Mahkemenin iflas kararı önce, bazı alacaklı avukatları, şirketin talep ettiği iflas erteleme kararının verilmesini istedi.