Petkim dünya deviyle anlaştı!

Türkiye'nin en büyük konteyner limanı 2015'te

Petkim dünya deviyle anlaştı!

SOCAR Türkiye'nin Petkim Yarımadası için belirlediği 'Value-Site-2023' vizyonunun en önemli adımlarından biri olacak Petkim Konteyner Limanı yatırımı için imzalar atıldı. Petkim'in yüzde 100 hissedarı olduğu Petlim Limancılık A.Ş. ve Hollanda'nın konteyner terminali operasyonlarında ve yönetiminde dünya lideri olan APM Terminals şirketi arasında, konteyner limanının APM tarafından işletilmesi için uzun süreli işletme anlaşması imzalandı. Taraflar arasında 13 Şubat 2012 tarihinde nihai anlaşma imzalanmak üzere bir ön anlaşma imzalanmıştı.

Petkim Konteyner Limanı yatırımının ilk fazının 2015 yılında, ikinci fazının ise 2016 yılında tamamlanması hedefleniyor. Altyapı ve inşaat yatırımları Petlim, makina ve ekipman yatırımları ise APM Terminals tarafından yapılacak projede, Petlim'in yapacağı yatırım bedelinin 300 milyon dolar civarında olacağı öngörülüyor. Petkim Konteyner Limanı 28 yıl süre ile APM Terminals tarafından işletilecek. Liman, 700 metrelik tek parça rıhtım yapısıyla, Türkiye'de 11 bin TEU kapasiteli gemilerin yanaşabileceği ilk liman olma özelliği taşıyacak. Türk sanayicileri, Pire ve İskenderiye gibi limanlarda zaman kaybetmekten kurtaracak, ihracatçı firmaların navlun maliyeti azalacak ve liman kapasitesi yetersizliklerinden kaynaklanan sorunlara çözüm sağlayacak. Alsancak Limanı'nın bugünkü kapasitesinden yaklaşık yüzde 50 daha fazla olacak. Yıllık 1,5 milyon TEU kapasiteli liman, toplam 48 hektar lojistik destek sahasına sahip olacak.

PETKİM KONTEYNER LİMANI TÜRKİYE LİMANCILIK TARİHİNDE ÇIĞIR AÇACAK

İmza töreninde konuşan Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, Petkim Yarımadası için belirledikleri 'Value-Site' vizyonunun lojistik ayağında çok önemli bir adım attıklarını söyledi. Petkim Konteyner Limanı'nın Türkiye limancılık tarihinde çığır açacağını iddia eden Aliyev, "Petkim Yarımadası için vizyonumuzu Rafineri-Petrokimya-Enerji-Lojistik Entegrasyonu olarak tanımladık. STAR Rafinerisi inşaatımıza 25 Ekim 2011'de gerçekleşen tören ile başladık, rafineride alt yapı çalışmalarının neredeyse yüzde 70'ini tamamladık. Petkim bünyesinde rafinerimiz başta olmak üzere yeni yatırımlarımızın artan enerji ihtiyacını karşılayabilmek için çalışmalarımız devam ediyor. Bir dünya devi ile yaptığımız bu işbirliği ile Value-Site vizyonumuz çerçevesinde lojistik tarafta çok önemli bir adım attık." diye konuştu.

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olan Türkiye'de liman kapasitesinin aynı oranda artamadığına dikkat çekti. Bu yatırımın başta Ege ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere Türkiye'nin liman kapasitesinin artacağını ve dış ticaret hacmine önemli bir ivme kazandıracağını vurgulayan Yavuz, şöyle devam etti: "APMT ile uzun süreli bir işletme anlaşması imzalayarak, limanımızda konteyner operasyonlarını başlatmak üzere ilk adımı atıyoruz. Liman ve lojistik yatırımlarımız ile ülkemizin en stratejik sanayi bölgelerinden biri olan Aliağa'yı ülkemizin en büyük entegre lojistik merkezi olma noktasına taşımayı hedefliyoruz. Nemrut Limanlar Bölgesi, Türkiye'nin Avrupa'ya en yakın noktası konumunda. Ayrıca Akdeniz ile Ege'nin birleştiği yerde, Türkiye'nin sanayi merkezinde bulunuyor. Petkim Limanı'nı Alsancak Limanı da dahil bölgenin en büyük entegre limanı ve lojistik merkezi haline dönüştürmeyi hedefliyoruz. Yapacağımız yatırım, Aliağa ve Nemrut Limanlar Bölgesi'nin de dünyanın sayılı lojistik merkezlerinden biri olmasını sağlayacak. Projemizi tümüyle dış kaynak ile gerçekleştireceğiz."

"TÜRKİYE'DEKİ İLK İŞBİRLİĞİMİZ"

APM Birleşme ve Satın Almalar Direktörü Theo Dersigni ise, Türkiye'nin sürekli büyüme gösteren çok önemli bir pazar olduğunu söyledi. Petkim Konteyner Limanı'nın Türkiye'deki ilk işbirlikleri olduğunu belirten Dersigni, "Petkim Limanı, lojistik konumu, pazarlara ulaşılabilirliği ve doğal su derinliği özellikleri ile Türkiye'nin önde gelen limanlarından biri olma özelliklerine sahip. Limanı Türkiye'nin ve bölgenin ekonomik büyümesine sürekli katkı sağlayan bir işletme yapısına dönüştürmek için elimizden geleni yapacağız." dedi.