Petrolde dibe doğru koşuyor!
2015 yılı başında 45 dolarla dip yapan brent petrolde kan kaybı sürüyor. Brent petrolün varil fiyatı 50 doların altında işlem görüyor.
2015 yılı başında 45 dolarla dip yapan brent petrolde kan kaybı sürüyor. Brent petrol 50 doların altına sarkarken, yeni dip seviyelere doğru adeta koşuyor.
Petrol fiyatları ABD'de talebin yüksek olduğu yaz sezonunun sona yaklaşmasına rağmen, stokların yüksek olması endişesiyle son birkaç aydır gördüğü en düşük seviyelerde seyrediyor.
Brent petrolün varil fiyatı şu saatlerde yüzde 0.28 düşüşle 49.46 dolardan işlem görüyor.
NEDEN DÜŞÜYOR?
ALB Forex Araştırma Uzmanı ve UZMANPARA yazarı Enver Erkan, enerjide de diğer emtia gruplarında olduğu gibi güçlü dolar ve zayıf Çin talebinin bir faktör olarak kabul görebileceğini söyledi.
"Ancak özellikle petrol tarafındaki fiyatlamaların asıl kaynağına indiğimizde burada küresel arz fazlasının ve İran nükleer anlaşmasının asıl belirleyiciler olduğu görülmektedir" diyen Erkan, sözlerine şöyle devam etti: "İran Haber Ajansı’na göre İran yaptırımların kaldırılmasından sonra bir hafta içinde üretimi günlük 500 bin varil ve bir ay içinde 1 milyon varil artırabilir. İran’a yönelik üretim tahminleri de dün petrole yeni satış yönlü hareketler getirmektedir. Ara sıra tepki hareketlerinin görülme ihtimali olsa da, petrolde piyasa yükselişleri satış fırsatı olarak değerlendirmektedir."
'GÖRÜNMEZ EL FAKTÖRÜ UNUTULMAMALI'
Brent petrolün 2015 başında 45 dolar ile dip yaparken, ABD ham petrolünde ise dip seviyesi 44 dolar olarak görüldüğünü hatırlatan Erkan, şöyle konuştu:
"Bu süreç içinde Brent ve ham petrol arasındaki makasın da neredeyse 1 doların da altına girdiğini görmüştük. Brent petrolde 2015 yılında 60 – 70 dolar aralığı dalgalanma bandı olarak oluşmuştu. Ancak İran haberlerinin yapmış olduğu katkı ile beraber petroldeki seyir, dalgalanmalarda daha alt bantlara doğru seyir görülmesini sağladı. 55 – 50 dolar aralığı Brent açısından önemlidir, ancak bu süre içerisinde petrolde tepki hareketleri görülebileceği de unutulmamalıdır. Ancak kısa ve orta vadede bu hareketler piyasa tarafından satış fırsatı olarak kullanılabilir ve kademeli düşüş görebiliriz. Petrol çok stratejik bir emtia olduğundan dolayı, “görünmez el” faktörü her zaman göz önünde bulundurulmalıdır. Çünkü mevcut üretim seviyelerinin petrolü daha da aşağılara götürmesi beklenebilir, ancak hem petrol oyuncuları, hem de sanayileşmiş ülkeler açısından ekonomide yaratacağı olumsuzluklar fiyatlarda tekrar dengelenme görülmesini sağlayabilir. Bu duruma özellikle de dezenflasyonist hareketlerden rahatsız olan ABD, İngiltere ve Euro Bölgesi açısından bakılmalıdır."
Kaynak:Uzmanpara