Pide fiyatları belli oldu
İstanbul'da ramazan pidesinin fiyatı belli oldu.
stanbul’da Ramazan pidesinin fiyatı açıklandı. 350 gram sade pidenin fiyatı 1 lira 80 kuruş olarak belirlenirken, geçtiğimiz yıl 2 lira olan 350 gram susamlı yumurtalı pidenin fiyatı değişmedi.
İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İSTESOB) Başkanı Faik Yılmaz ve İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, düzenledikleri basın toplantısında iftar sofralarının vazgeçilmezi Ramazan pidesinde bu yıl uygulanacak fiyatları açıkladı. İSTESOB Genel Merkezi’nde düzenlenen toplantıda konuşan Faik Yılmaz, bilgi kirliliğini önlemek için basın toplantısını düzenlediklerini belirtti. Yılmaz, “Hiçbir kurumun illerdeki fiyat tarifelerine müdahale etme yetkisi yok. Ne konfederasyonun, ne de federasyonun. Herkes kendi görevini yapacak. Oda bize müracaat etti. Bizim tarife komisyonumuz tek tek bunların girdi maliyetlerini inceledi. 2009 senesinde son zammı vermiştik, 2013’te de ikinci zammı verdik. O arada 4 sene zam vermemiştik. 2014’te zam vermedik. Bugünkü rakamı 350 gram sade pide 1.80 kuruş, 350 gram susamlı yumurtalı pide 2 lira. Yani zam yapmadık. 500 gram susamlı yumurtalı pide 3 lira. 15 kuruş orada bir artışımız var. 1 kilo susamlı yumurtalı pide 6 lira. Yani biz İstanbul’daki vatandaşımıza hiçbir zaman zamlı pide yedirmeyi düşünmedik. Biz de tüketiciyiz. Bazı illerde 250 gram diyorlar, bazıları 200 gram. Biz 300 gram olan sade pideyi 350 grama çıkardık ve 1.80 kuruş yaptık. Yumurtalı susamlı pideye zam yapmadık. O kadar çok maliyet girdisi fazla ki ama yine de İstanbul halkına zamlı pideyi yedirmek içimizden gelmedi” dedi.
Pidede gizli zam olmadığını belirten Faik Yılmaz, “Ankara’daki federasyon başkanının kendi kafasına göre açıkladığı şeyler. Biz bunu inceledik. 350 gram susamlı ve yumurtalı pide aynı. Yalnız sade pidede 300 gramdı 350’ye çıkardık, 1.80 kuruş yaptık. 1.50 kuruştu” diye konuştu.
Yılmaz, pide zammını İstanbul Valiliği’nin de onayladığını ifade ederek, “En son zam yapılan 2013’te 50 kilogramlık bir çuval unun fiyatı 54 liraydı, bugün 70 lira olmuş. Una yüzde 30 zam gelmiş. 10 kiloluk maya 34 lirayken yüzde 20 artış olmuş. Elektrik, su, doğalgazdaki artışlar da yüzde 10’u artmış. Personel girdilerinde de aynı oranda artışlar oldu. Tüm bu girdi maliyetleri pidede 30 kuruş artışı zorunlu kıldı” şeklinde konuştu.
Pide fiyatlarındaki artışta yetkinin kendilerinde olduğunu belirten Yılmaz, “İstanbul Fırıncılar Odası tarifeyi belirler, bize gönderir, biz de onaylarız. Bazı yerlerde zamları söylediler. Yapmadık zam, ne oldu şimdi. Halkın kafasını karıştırmak değil mi bu” dedi.
İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz, pastanelerin ürettiği pideye kendilerinin müdahale edemediğini de ifade ederek, “Ticaret Odası’na bağlı olan fırınlar farklı fiyat uygulayabiliyorlar. Bize bağlı fırınlarımızın imal ettiği pidenin rakamı bu. Bu rakam bütün İstanbul’da geçerli. Pazartesi itibariyle denetimlere başlayacağız. Çünkü şikayetler geliyor” ifadelerini kullandı.
“250 GRAMDAN PİDE OLMAZ”
Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise “Eğer bunu Esnaf Odası’na bağlı bir fırıncı yapıyorsa gösterdiğimiz tarifeye bağlıyız. Ama Ticaret Odası’na bağlı şirket tarafından yapılıyorsa istediği fiyatı, istediği gramı uygulayabilir. Bu pidede böyle, ekmekte böyle. Mesela biz 1.25 kuruşa ekmek satmak yasak ama Ticaret Odası’na serbest. Değer fiyatı uyguluyorlar, doğrudur. Ama biz hakkımızı istediğimiz gibi alamıyoruz” dedi.
Özer, Ankara’da açıklanan 250 gramlık pideye ise tepki göstererek, “300 gramdan, 250 gramdan pide olmaz. Ankara’daki aklı evvel başkanın açıkladığı 250 gramdan pide yapmayı kimsen öğrenmiş bilmiyorum. 250 gram pide şapka kadar olur. Geçen yıl yapmış olduğumuz 300 gram 1.50 kuruşluk pide olmuyor. Yeni üretilen unlardan bu olmuyor. O yüzden 50 gram artırdık” açıklamasında bulundu.
İSTESOB Başkanı Faik Yılmaz ise son olarak İstanbul Valisi ile hiçbir problemleri olmadığını ifade ederek, “Vali beyin bir müdahalesi de yok. Tarifeleri yapıp getirdiler, onayladık” dedi