Pırlanta pasaportu!
Halkın alım gücünün artması ve firmaların kampanyaları sayesinde kolay ulaşılabilir olan pırlantaya sertifika geliyor. Değerli taşlarda bilincin artması amacıyla Atasay firması ürünlerinde küresel geçerliliği olan HRD belgesi verecek.
Özel günlerin vazgeçilmezi pırlantaya sertifika geliyor. Halk arasındaki deyimiyle tektaşın firma kampanyaları sayesinde daha ulaşılabilir olması bu alanda bilinçlenmeyi de zorunlu kılıyor. Tüketicilerin yoğun ilgisine rağmen ederinden özelliklerine kadar pırlantalar hakkında çok az şey biliyoruz. Birçoğumuz bir karatı duymuş ancak onun nasıl bir değer olduğu hakkında fikir sahibi değiliz. Sektörde bilincin oluşması, tüketicinin verdiği paranın ve sahip olduğu ürünün farkında olarak alışveriş yapması amacıyla sertifika uygulaması başlıyor.
SEKTÖRDE BİLİNÇ OLUŞMALI
Bu konuda öncü olmayı hedefleyen Atasay firması, tüm mağazalarında 0.10 karat ve üzeri tektaş pırlanta ürünlerinin tümünde uluslararası kabul gören HRD (Hoge Raad voor Diamant-Elmas Yüksek Konseyi) sertifikasını sunarak sektörde gerekli standartlaşmaya katkı sunacak. Atasay geçtiğimiz günlerde, pırlantanın başkenti olarak bilinen Belçika'nın Antwerp şehrine bir basın etkinliği düzenledi. Atasay Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, CEO Atasay Kamer ve HRD Antwerp Ortadoğu Genel Müdürü Mehmet Can Özdemir ile bir araya geldik.
PIRLANTA ŞEHRİ ANTWERP
Dünyada madenlerden çıkan elmasların yüzde 80'i ham olarak Antwerp'e geldiğini ve yine kesilen elmasların yüzde 50'den fazlasının satılmak ve sertifikalanmak üzere ikinci kez bu şehre ulaştığını öğreniyoruz. Günlük 30 milyon dolar yıllık ise 60 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip Antwerp'te faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan HRD'nin sertifikası dünyada bilinirlik açısından önemli. HRD yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, Belçika'daki pazar Dubai'ye kayıyor. Belçika'nın bir karat tektaşı kesmenin maliyeti 140 dolar, Hindistan'da 10 dolar, Türkiye'de 22 dolara mal oluyor. HRD'nin Atasay'ın da desteklediği taş kesim faaliyetleriyle bu ilgiyi Türkiye'ye çekmek istediğini belirtelim. Zira HRD'nin iki şubesinden biri ülkemizde.
CEO Atasay Kamer, firmanın bu sertifika için sürdürdüğü çalışmaların 2010 yılına kadar uzandığını belirtiyor. Yaptıkları çalışmalarla sektörde uluslararası standartların hakim olmasını amaçladıklarını anlatan Kamer, geldikleri aşamayı şöyle anlattı: “Burada uzun soluklu, büyük bir emek ve yatırım var. Bugün itibarıyla tüm Atasay mağazalarında 0.10 karat ve üzeri tektaş pırlanta ürünlerinin tümünde HRD sertifikası sunan Türkiye'deki ilk ve tek sektör temsilcisi haline geldik. Tüketiciler ve sektörümüz kazanacak. Pırlanta sektörü eşit ve adil bir rekabet zeminine oturacak.”
İLK 9 AYDA %15 ÖNDEYİZ
Atasay Kamer, yaklaşık 142 mağaza ve 206 corner'da 2015'i 356 milyon TL'lik ciro ve yüzde 20 ile tamamladıklarını paylaşıyor. Kamer, 2016 yılı ne kadar zorlayıcı olsa da ciroda, ilk 9 ayda 291 milyon TL ile aynı döneme göre yüzde 15 önde olduklarını anlatıyor. Kamer, "Bundan sonra sadece kendi firmamızın ürünlerini değil tüm Türkiye'deki sektörün ürünlerini bu standarda getirmeyi hedefliyoruz" diyor.
YERKÜREDE KAYIT ALTINDA
HRD sertifikası ile dünyada sadece Türkiye'de uygulanmaya başlanan bir yöntemle pırlantaya mikro lazerle bir kimlik numarası işleniyor ve bu kimlik numarası ile o pırlanta dünya çapındaki veri tabanında izleniyor. Numaralar pırlantanın pasaportu haline gelmiş oluyor ve kopyalanmasını imkânsız bu sertifika ile Atasay'dan alınan tektaş pırlanta ürünler dünyanın her yerinde geçerlilik kazanıyor.