Piyasadan Dünya Bankası'na tokat gibi yanıt!

Türkiye'nin büyüme tahminini düşüren Dünya Bankası'na en anlamlı yanıt piyasa aktörlerinden geldi. İki dev banka Türkiye tahminini yükseltti!

Piyasadan Dünya Bankası'na tokat gibi yanıt!

Dünya Bankası'na göre Türkiye için büyüme görünümü, sıkılaşan global finansal şartlar ve gelişmekte olan piyasalara azalan sermaye akışları ışığında kötüleşti. Bununla birlikte Dünya Bankası, son dönemde gelen aktivite göstergelerin, güçlü ihracat talebinin etkisi ile Türk ekonomisinde sürpriz bir esnekliğin, direncin oluştuğuna da işaret etti. Dünya Bankası bugün yayınladığı Global Ekonomik Görünüm raporunda Türkiye'de iç talebin yüksek enflasyon ve TL'deki değer kaybı ile yavaşlamakta olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin sanayi üretiminin ilk çeyrekte güçlü dış talebin etkisi ile dirençli olmaya devam ettiğini ifade eden Dünya Bankası, ancak ivmenin yavaşladığını ve yüksek enflasyon ve kurdaki devalüasyonun etkisi ile iç talebin gerilemekte olduğunu belirtti. Dünya Bankası, Türkiye için 2014 yılı GSYH büyüme tahminin yüzde 3,5'den 2,4'e indirirken, 2015 tahminini yüzde 3,9'dan yüzde 3,5'e ve 2016 tahminini yüzde 4,2'den 3.9'a revize etti. Gelişmekte olanh Avrupa ve Orta Asya bölgesi için görünümün, bölgedeki bir dizi büyük ekonomide yaşanan beklenenden keskin yavaşlamanın etkisi ile kötüleştiğini ifade eden Dünya Bankası, AB ile Rusya arasında politik gerilimin tırmansının bölge için ana risk faktörlerinden biri olduğunu vurguladı. Rusya'nın petrol ve gaz arsında bir aksamanın veya global güvende bir olumsuzluğun bölge ekonomisi için maliyetli olacağını ifade eden Dünya Bankası, Türkiye'nin yurtiçi ve dış şoklara karşı kırılgan olmaya devam ettiğini belirtti. Dünya Bankası, daralan özel tüketim ve yatırımların bu yıl cari işlemler açığının GSYH'ya oranının yüzde 6,0'ya gerilemesine yardım edeceğini öngördü. 2014 yılı için cari işlemler açığı/GSYH tahminini yüzde 7,1'den 6,0'a indiren Dünya Bankası, 2015 tahminini yüzde 6,8'den 6,2'ye çekti. DB, 2016 tahminini ise yüzde 6,5'ten 6,8'e yükseltti. Dünya Bankası, Brezilya ve Türkiye'nin cari işlemler açığında iyileşmeleri, Hindistan, Tayland ve Güney Afrika'da yaşananlara göre daha az kayda değer olduğuna da vurgu yaptı. Dünya Bankası, Türkiye'de özel sektör tüketiminin bu yıl yüzde 2,0, 2015 yılında yüzde 3,0 ve 2016 yılında yüzde 4,0 büyümesini bekliyor. 2014 yılında kamu harcamalarında yüzde 6,0 artış bekleyen Dünya Bankası, sabit yatırımların ise yüzde 2,2 gerileyeceğini öngörüyor. Dünya Bankası raporunda, gelişmekte olan ülke faiz oranlarında Nisan ayından bu yana devam eden düşüşün, yurtiçi kredi ve talep şartlarında iyileşmeye yol açması halinde bunun Brezilya ve Türkiye gibi fiyat, ücret baskıları, cari işlemler açıkları yüksek ülkelerde kırılganlıkların sürmesine yol açabileceğini vurguladı. Dünya Bankası raporunda euronun değer kaybetmesi halinde, şirketlerinin yurtiçi kredilerinin büyük bölümü ABD Doları cinsinden olan Türkiye'nin, Lübnan ile birlikte baskı altında kalabileceğine de işaret etti.

PİYASA TAM TERSİNİ SÖYLEDİ
Buna karşılık dünyanın en büyük yatırım bankalarından ikisi, Türkiye için yaptıkları büyüme tahminlerini yukarı yönde revize etti.

Deutsche Bank, yılın ortasına doğru, tüketici kredilerindeki keskin yavaşlamanın özel tüketim üzerine baskı yaratmasını etkisi ile, Türk ekonomisinde bir yavaşlama yaşanmasını beklemede devam ettiklerini bildirdi. Ancak TCMB'nin bazı sıkılaştırma adımlarını sona erdirmeye devam etmesinin muhtemel olduğunu ifade eden Deutsche Bank, bu nedenle 2014 yılı için GSYH büyüme tahminini yüzde 2,2'den 3,0'a revize ettiklerini bildirdi.

Citigroup, bugüne kadar açıklanan veriler ve TCMB'nin yılın geri kalanında daha genişlemeci bir para politikası duruşu izlemesi olasılığının artması nedeniyle Türkiye için 2014 yılı büyüme tahminini yukarı yönlü revize etti. Citigroup, 2014 için büyüme beklentisini yüzde 2,2'den 3,5'e yükseltti. Citigroup ayrıca Türk varlıklarının kısa vadede olumlu global ortamdan fayda sağlayabileceklerini belirtirken, büyük dış finansman ihtiyacının ekonomiyi yatırımcı güveninde ani değişikliklere karşı kırılgan tutmaya devam ettiğini vurguladı.