Piyasalar için to be or 'NOT' to be haftası!

Fitch toplanıyor. Görünüm artarsa ne olur? Not artmazsa düşüş başlar mı?

Piyasalar için to be or 'NOT' to be haftası!

Borsada zirve faizde ise dip noktalarına gelindi. Altın bir türlü toparlanamıyor. Peki bu hafta neler olacak? Kritik eşikte borsayı hangi beklentiler ateşleyebilir? Hangi haberler düşüş bahanesi olabilir?

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, piyasalarda bu hafta yaşanabilecekleri analiz etti:

ENFLASYON VE SANAYİ ÜRETİMİNE DİKKAT!
Önümüzdeki hafta Ekim ayı enflasyon verileri ve Eylül ayı sanayi üretim verileri açıklanacak. Ekim ayı tüketici fiyatları artışının son yapılan vergi artış ve zamlarının etkisiyle %2’yi geçmesini ve yıllık enflasyonun ise baz etkisi dolayısıyla %8 civarına gerilemesini beklemekteyiz.

8 KASIM'DA FITCH TOPLANIYOR
Ayrıca 8 Kasım tarihinde Fitch’in düzenleyeceği toplantıda ajansın Türkiye konusundaki değerlendirmeleri izlenecek. Bu sunumda Türkiye için bir not artırımı açıklamasından çok, görünümün yükseltilmesi olasılığının daha fazla olduğuna inanmaktayız.

FAİZDE DİBE GELİNDİ
Haftaya piyasalardaki olumlu havanın hem küresel piyasalardaki gelişmelere, hem de Fitch toplantısına bağlı olarak sürmesini beklemekteyiz. Ancak gösterge bileşik faizlerin %7 ile dip noktalarına geldiğini düşünmekteyiz.
Fitch’den bir not artırımı gelmesi halinde gösterge faizin kısa vadede %6.8’lere doğru harekete devam etmesi daha sonra ise tekrar yükselmesi beklenebilir.

DOLAR NEREYE GİDER?
Kurlarda da aşağı yönlü eğilimin bir süre devam edeceğini tahmin ediyoruz, olumlu havanın devam etmesiyle dolar/TL paritesi 1.77’lere doğru gerileyebilir. Fitch toplantısından bir not artırımı gelmemesi halinde ise piyasaların olumsuz etkilenmesinin kısa süreli olacağını düşünüyoruz.