Piyasalar saldırıya nasıl tepki verdi?
Global risk iştahının devam etmesi nedeniyle yurtiçi piyasalar Ankara saldırısına sınırlı tepki verdi
Avrupa Merkez Bankası'nın attığı gevşeme adımları ardından artan risk iştahına paralel Cuma günü 3.5 ayın en düşük seviyelerine gerileyen dolar/TL, Ankara'da dün gerçekleşen saldırının ardından haftaya sınırlı yükselişle başladı.
Borsa İstanbul (BİST) ise hafif bir düşüşle güne başladı. BİST 100 endeks, 177 puan kayıpla 79.203 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,22 oranında değer kaybetti.
Cuma günü 24 Kasım'dan bu yana en düşük olan 2.8650'ye kadar gerileyen dolar/TL, bu sabah 2.8815/2.8829 seviyesinde. Cuma günü saat 1706'da 3.0405/3.0418 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.0486/3.0504, 3.2069/3.2079 seviyesindeki euro/TL ise 3.2158/3.2178 seviyesinde işlem görüyor.
Yurtiçi ve yurtdışına bugün açıklanacak önemli bir makro ekonomik veri bulunmazken, piyasalarda iç güvenlik konusu ve yurtdışı piyasalardaki gelişmeler yakından izlenecek.
Ankara Kızılay'da dün seyir halinde patlayıcı yüklü bir araçla otobüs durağında bekleyen sivillere yönelik gerçekleştirilen saldırıda 37 kişi hayatını kaybederken, 19'u ağır olmak üzere 125 kişi yaralandı.
Bir bankacı, "Global risk iştahının olumlu seyrettiği günlerdeyiz dolayısıyla her ne kadar feci bir durum yaşanmış olsa da yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelik genel risk algısını fazla etkilememişe benziyor. Şayet dışarıda risk algısı olumsuz olsaydı o zaman bu tip olaylara piyasanın tepkisi daha sert olurdu" dedi.
Dış borsalarda son durum
Asya borsaları, dikkatlerin merkez bankalarına çevrileceği bu haftaya Wall Street'teki kazançlar ve Çin'de hafta sonu açıklanan pozitif verilerden destek bularak artıda başladı.
Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1 yükselirken, Japonya Nikkei endeksi de yüzde 1.8 yükseldi. Çin'de de CSI300 endeksi yüzde 2.7 artış gösterirken, Shanghai endeksi yüzde 2.6 yükseldi. Her iki endeks de geçtiğimiz hafta yüzde 2'nin üzerinde kayıp yaşamıştı.
Yatırımcıların yarın açıklanacak olan Japonya Merkez Bankası (BOJ), Çarşamba günü Fed, Perşembe günü İngiltere Merkez Bankası (BOE) kararları öncesinde temkinli davranacağı tahmin ediliyor.
Çin'de ise hafta sonu açıklanan veriler ekonomide zayıflamanın sürdüğünü fakat ekonominin bazı kesimlerinin de gücünü koruduğunu gösterdi.
İmalat üretimi Ocak ve Şubat aylarında 2008'den bu yana en zayıf hızda büyümeyi kaydederken, perakende satışlar da Mayıs 2015'ten bu yana en yavaş büyümeyi gerçekleştirdi. Fakat bunların yanında Çin ekonomisi için kritik önem taşıyan sabit varlık yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 10.2 gibi sağlam bir artış gösterdi.
ABD vadelileri bu sabah yatay seyrediyor.
Avrupa borsalarının yeni haftaya yükselişle başlamaları bekleniyor. Analistler, Avrupa'da borsaların Cuma günü Wall Street'te ve bu sabah Asya'da yaşanan yukarı hareketi takip edeceğini öngörüyorlar.