Piyasalarda FED sancısı!

Parasal genişlemenin sonuna mı geliniyor? İşte borsaları çuvallatan endişe...

Piyasalarda FED sancısı!

Küresel piyasalarda Fed'in toplantı tutanaklarının açıklanmasından sonra oluşan ''parasal genişlemenin sonuna mı geliniyor?'' soruları hisse senedi piyasalarında sert düşüşlere neden oluyor.
Önceki günün ardından dün de açıklanan işsizlik maaşı başvurularının beklenenden kötü gelmesine rağmen düşüşünü devam ettiren New York borsasında Dow Jones Endeksi yüzde 0,34 oranında değer kaybederek 13.880 puana kadar geriledi.

Analistler, Fed toplantı tutanaklarının ardından açıklanacak kötü verilerin parasal genişlemenin sınırlanmasına yönelik beklentileri öteleyeceği için piyasalar tarafında pozitif algılanabileceğini belirtiyor.

Avrupa tarafında ise Fed etkisine bir de açıklanan imalat sanayi PMI verilerinin beklentileri karşılamaması eklenince düşüşler yüzde 2 civarında gerçekleşti. Almanya'da DAX Endeksi yüzde 1,88 oranında değer kaybederek 7.854 puana geriledi, Fransa'da CAC 40 Endeksi yüzde 2,29, İngiltere'de FTSE 100 Endeksi yüzde 1,62 oranında değer kaybetti.
Yurt içinde ise günün ilk yarısında küresel piyasalara oranla daha güçlü duran İMKB'de, 2. seansta Avrupa'da düşüşlerin hızlanması ve 78.000 desteğinin kırılmasıyla satış baskılarının arttığı görüldü. İMKB 100 Endeksi banka hisselerinde görülen yüzde 3'leri aşan kayıpların etkisiyle günü yüzde 2,06 oranında değer kaybıyla 77.269,15 puandan tamamladı.
Bugün güne Japonya'da Nikkei 225 Endeksindeki yükseliş ve ABD endeks vadeli kontratlarında görülen tepki alımlarının etkisiyle başlayacak olan piyasalarda Almanya'da açıklanacak IFO güven endeksi dışında piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak önemli bir veri bulunmuyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

09.00 Almanya 4. çeyrek özel tüketim
11.00 Almanya, Şubat ayı IFO güven endeksi
11.00 İtalya, Ocak ayı TÜFE verisi
14.00 Türkiye, TCMB Şubat ayı reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı