Piyasalarda "FED"a mevsimi!
Piyasalarda cin şişeden çıktı! Şimdi durup tüm kartları yeniden gözden geçirme zamanı. Bundan sonra ne olacak?
Geçen haftayı Türkiye bir yandan sokaktaki karmaşayı an ve an takip ederken öte yandan piyasalarda yaşananlara anlam vermeye çalışmakla geçirdi. Gezi Parkı eylemleri sırasında hız kazanan düşüşün bir lobinin oyunu olduğu iddiaları bile gündeme gelse de arka planda aslında tüm dünyada oyunun kurallarını değiştirecek bir gelişme yaşanıyordu. Uçurumun kıyısına kadar gelmiş olan ve 2008 yılından itibaren tüm dünyayı mortgage krizi efsanesiyle darmadağın eden ABD'de kritik bir viraja girilmişti. Alınacak olan yeni kararlar ve yapılacak olan açıklamalar tüm dünya piyasalarının kaderini değiştirebilecek önemdeydi. Aslında ABD borsasında başlayan düşüş, bir süredir parasını ne yapacağını şaşırmış olan yatırımcının kafasını allak bullak ederken diğer yandan ABD'nin darbe yemiş olan süper kredi notu pozitif yönde artırıldı. İşte bu gelişme belki de piyasalara yepyeni bir trendin de ilk habercisiydi.
Ve dün geç saatlerde Türkiye borsasına da rekorlar kırdıran sıcak paranın kaderini belirleyecek açıklama FED Başkanı Ben Bernanke tarafından yapıldı. Bernanke, uzun süredir devam eden ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere büyük sermaye akışlarına neden olan parasal genişlemenin sona erebileceği tarihi verdi. Ve bu açıklama önce Wall Street'i ardından tüm global borsaları yerle bir etti. Elbette Türkiye Borsası BIST de bu kusursuz fırtınadan nasibini fazlasıyla aldı. Bernanke'nin açıklamasının ardından ilk akla gelen soru, borsada artık tarihi zirveler dönemi sona mı eriyor, son 5-6 yıllık rüzgar tersine mi dönüyor?
Borsadaki düşüş daha ne kadar devam edecek? Yatırımcılar bu tehlikeli dalgalanmalarda kendini nasıl korumalı?
En azından bu sorular bile piyasalarda artık yeni bir korkunun kol gezdiğine yorumlanabilir.
İşte bu soruları piyasaların en önemli isimlerinden Figen Özavcı PARALİMANI.COM için yanıtladı...
FED’in açıklamaları Türkiye ve gelişmekte olan piyasaları neden bu kadar çok etkiledi?
Ben Bernanke’nin 22 Mayıs’ta yaptığı basın toplantısında verdiği tahvil alımının azatlımı ile ilgili sinyal sonrası gelişmekte olan ülke para piyasalarından çıkış başladı. Dün akşam FED toplantısı sonrası Başkan Bernanke tahvil azatlımı için 2013 yılı sonunda azaltmanın başlayabileceği ve 2014 yılı ortalarında bitiş olabileceği şeklinde tarih işaret etti. Ancak unutulmaması gereken FED veriler doğrultusunda hareket ediyor.
Verilerde istikrarlı düzelme devam etmez ise bu kararda değişiklik (öne çekme veya öteleme) olabilir. Ve tabi ki FED sonsuza dek bilanço büyütemez bir noktada, tahvil alımını eninde sonunda kesecekti.
Burdan alınması gereken mesaj FED'in parasal genişlemeyi bitirmesi. Yani önümüzdeki 1-2 yıl düşük faiz ortamı sürecek.
Risk alım iştahındaki artışla gelişmekte olan ülke piyasalarına giren yoğun fon girişi oldu. Rüzgarı tamamen tersine çevirebilecek açıklama faiz artışının başlamasıdır. Bunu söylemek için henüz erken. Para piyasalarının açıklamalara ilk refleksi bence sert oldu.
Gezi Parkı eylemlerine de denk gelen dönemde aslında piyasalardaki düşüşün en önemli sebebi bu muydu? Türk borsası neden diğerlerinden daha fazla düşüş tepkisi verdi?
Hayır. Borsa İstanbul’da düşüş Bernanke’nin açıklamasıyla başladı. Gezi parkı konusunda demokratik eylemlerden ziyade derecelendirme kuruluşlarının negatif açıklamaları ve S&P nin Türkiye’deki toplantısını iptal etmesi etkili idi. Bu saat itibariyle bakılması gereken içeride yaşanan gelişmelerin ekonomiye verdiği negatif etkinin boyutu. Ekonomide olası etkilerinin derecelendirme kuruluşlarında tavır değişikliğine sebep olup olmayacağıdır.
Borsaya yıllardır rekorlar kırdıran konjonktür artık tersine mi dönüyor?
Sıcak bir yaz geçireceğimiz kesin…FED’in söylemleri, Japonya’nın teşvikleri sonbahara ötelemesi, verilerde istikrarlı iyileşmenin henüz yakalanamamış olması etkili
Ancak tüm dünyada getiri arayışı devam ediyor faizler hala çok düşük…Rüzgar tamamen tersine döndü demek için erken. Temkinli olunması gereken bir dönemdeyiz.
Borsa İstanbul daha ne kadar düşebilir? Bu düşüş ne zaman durabilir?
Şu an önemli olan 200, 50 ve 100 günlük hareketli ortalamaların altında olmamız. Benim naçizane tavsiyem hızlı hareket edemiyor ve sistemde pozisyon boşalt seviyenizi ayarlayamıyorsanız yaz aylarında borsadan uzak durun.
BIST için takip edilmesi gereken 78,400 (200 günlük hareketli ortalama) üzerine atıp atamayacağımız. Aşağıda 73,000 dip destek çalışacak mı?Şu an bu seviyeleri takip ediyoruz.
FED dolar faizlerinde artış için önümüzdeki yılı işaret etti. Önümüzdeki yıla kadar bu dalgalanmalar sürecek anlamı çıkartabilir miyiz?
Evet piyasalarda dalgalanma süreci başladı ve devam edecek. Veri ve açıklamalara daha hassas olan bir para piyasası izlemeye herkes hazır olsun.