Piyasalarda teknokratik kasırga!

Berlusconi'ye karşı seçimsiz getirilen Monti, Silvio'nun intikamıyla koltuğu terk etmeye hazırlanıyor. Piyasalar bu gelişmeyle sallanıyor

Piyasalarda teknokratik kasırga!
Paralimani.com

İtalya'nın teknokrat Başbakanı Mario Monti, Silvio Berlusconi'nin Monti Hükümeti'nden desteğini çekerek tekrar başbakanlık için aday olabileceğini açıklamasının ardından istifa sinyali verdi.

İtalya'yı batma noktasına getiren bütçe açıkları nedeniyle Yunanistan'da Papandreu'nun yerine Antonis Samaras, İtalya'da ise Berlusconi'nin yerine Samaras gibi bir teknokrat olan Mario Monti göreve gelmişti.
Çoğu çevrelerce Avrupa demokrasisinin çmküşü olarak nitelendirilen bu teknokratik darbe operasyonunun ardından Silvio Berlusconi, Monti Hükümeti'ne dışarıdan destek vereceğini açıklamış ve bu sürpriz destek Monti'nin, AB'nin istediği tasarruf tedbirlerini uygulama konusunda elini oldukça rahatlatmıştı.
Fakat Monti'nin İtalyan halkına getirdiği acı reçeteler ve ülkede hızla yükselen işsizlik, Silvio Berlusconi'nin bu destek oyununun kısa sürmesine neden oldu ve Berlusconi, geçen hafta bir açıklama yaparak "Her geçen gün geri dönmem için üzerimde oluşan baskı artıyor. Monti Hükümet'inden desteğimi çekiyorum" dedi.

İşte bu açıklama bütün Kıta Avrupası'nı salladı. Bugün de uluslarası piyasalar ikinci darbeyi, Monti'nin Berlusconi'ye karşı mücadele etmeyeceği sinyalini vermesiyle yedi. Monti'nin görevi bırakma mesajı Almanya Borsası'nı yüzde 0.48, Fransa Borsası'nı ise yüzde 0.40 salladı.