Piyasaların gözü Merkez'de!

İç piyasa Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak kararlara odaklandı

Piyasaların gözü Merkez'de!

Yurt içi piyasaların gözü, bugün yapılacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para politikası Kurulu (PPK) toplantısı ve buradan çıkacak kararlarda olacak.

Küresel piyasalar dün New York borsalarının tatil nedeniyle kapalı olmasının da etkisiyle dar bantta yatay seyretti. Avrupa tarafında Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin açıklamalarıyla 1,3320 - 1,3380 aralığında dalgalanan avro/dolar paritesi günü önceki kapanış seviyesinin hemen altında 1,3352 seviyesinden tamamladı. Almaya'da DAX endeksi günü yüzde 0,46 oranında yükselişle 7.629 puandan kapatırken, İtalya'da MIB 30 endeksi yaklaşan seçimlerin tedirginliği ile yüzde 0,51 oranında değer kaybetti.

Asya tarafında ise hafta sonu yapılan G20 zirvesinden Japonya'nın yenin değerini düşürmek için attığı adımlarla ilgili herhangi bir açıklama yapılmaması, yenin bir kaç gün ara verdiği düşüşüne devam etmesini sağladı. Nikkei 225 endeksi bugün kürsel piyasalara paralel olarak yatay bir bantta seyretti ve günü yüzde 0,31 oranında değer kaybıyla tamamladı.
Yurt içinde ise bugün yapılacak TCMB PPK toplantısı öncesinde piyasalarda sakin bir seyir hakimdi. Tahvil-bono piyasasında gösterge tahvilin bileşik faizi Hazine'nin düzenlediği ihalelere gelen yüksek talebin etkisiyle yüzde 5,74'e kadar geriledikten sonra günü yüzde 5,76 seviyesinden tamamladı.

İMKB'de ise özellikle holding hisselerinde görülen satış baskılarıyla düşüşe geçen endeks, banka hisselerindeki alıcılı seyirle dengelense de günü yüzde 0,22 oranında değer kaybıyla 77.908 puandan tamamladı.

Bugünkü PPK toplantısından çıkacak kararların yurt içi piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade eden analistler beklentiler konusunda ayrışıyor. Faiz koridorunun alt ve üst bandında yapılabilecek değişikliklerle ilgili farklı senaryolar dile getiren analistlerin neredeyse hepsinin ortak görüşü zorunlu karşılıklar tarafında değişikliğe gidileceği yönünde.
İMKB 100 endeksinin teknik olarak 77.000-77.300 aralığının kritik destek bölgesi olarak takip edileceğini belirten analistler, yukarıda ise 79.000 ve 79.500 seviyelerinin direnç olarak takip edileceğini kaydediyor.