Piyasaların gündeminde ne olacak?

Yurt içi piyasalar enflasyon verilerine odaklandı. Yurt dışında neler takip edilecek?

Piyasaların gündeminde ne olacak?

Küresel piyasalarda Fed Başkanı Ben Bernanke'nin parasal genişlemenin devam etmesi gerektiği yönündeki açıklamaların ardından devam eden pozitif seyirde bu hafta ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verileri beklenirken, yurt içinde ise bugün açıklanacak enflasyon verileri takip edilecek.

Geçtiğimiz hafta İtalya'daki seçimlerin ardından oluşan siyasi belirsizlik ve Fed'in parasal genişlemeyi devam ettirip ettirmeyeceğine yönelik endişeler piyasaların düşüşüne neden olurken, hemen ardından Bernanke'nin Senato'da yaptığı açıklamada işsizlikte belirgin bir düzelme görülene kadar genişlemeye devam edilmesi gerektiğini vurgulaması kayıpların geri alınmasını ve yükseliş kanalına geri dönülmesini sağladı.

ABD'de Dow Jones endeksi geçtiğimiz haftanın son işlem gününü yüzde 0,25 oranında yükselişle tamamlayarak 14.090 puan ile tarihi kapanış zirvesi olan 14.164 seviyesinin sadece yüzde 0,53 altında kapattı.

Avrupa tarafında ise geçtiğimiz hafta açıklanan makroekonomik verilerin beklentilerden kötü gelmesi ve İtalya'daki siyasi belirsizlik avro/dolar paritesinin 11 Aralık 2012 tarihinden beri ilk kez 1,30 seviyesinin altına gerilemesine ve hisse senedi piyasalarında sert dalgalanmalara neden oldu. Almanya'da DAX endeksi geçtiğimiz hafta 7.861 puan ile 7.566 puan arasında dalgalandıktan sonra haftalık bazda yüzde 0,60 oranında değer kazanarak 7.708 puandan kapattı.

Yurt içinde ise İMKB'de Şubat ayının son günlerini ay boyunca yaşanan zararların telafi edilmeye çalışıldığı görüldü. İMKB 100 endeksi haftalık bazda yüzde 5,23 oranında yükseliş kaydederek 79.868 puana yükselirken, böylece daha önceki 3 haftada gerçekleşen kayıpların büyük bir kısmını geri almış oldu.

Bu hafta yurt içinde bugün açıklanacak enflasyon, yarın açıklanacak reel efektif döviz kuru endeksi ve cuma günkü sanayi üretimi verisinin takip edileceğini belirten analistler, yurt dışında piyasaların yönünü belirleyebilecek en önemli verinin ise cuma günü ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verisi olacağını kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, TUİK şubat ayı enflasyon
11.30 Avro bölgesi, mart ayı Sentix yatırımcı güven endeksi
12.00 Avro bölgesi, ocak ayı ÜFE
16.45 ABD, şubat ayı New York ISM