Rekabetin göbeğine rekabetsiz logo!

Başkan açıkladı: O logo için yarışma yok!

Rekabetin göbeğine rekabetsiz logo!

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, Borsa İstanbul'un halka arzının hazinenin elindeki yüzde 49'luk pay içinden yapılacağını belirtti.

İbrahim Turhan, TBMM gündemindeki ''Sermaye Piyasası Kanun Tasarısı''na ilişkin bilgilendirme toplantısında gazetecilerle bir araya geldi.

LOGO İÇİN YARIŞMA YOK!
İMKB Başkanı İbrahim Turhan Borsa İstanbul için yeni logo çalışması başlattıklarını bu konuda yarışma açmayacaklarını söyledi. Turhan ayrıca Borsa İstanbul'un yönetim kurulunda SPK'nın kurumsal yönetim ilkeleri kurallarına uygun olarak bağımsız üye olacağını da sözlerine ekledi.

Göreve başladıktan sonra 4 boyutlu stratejik plana göre hareket ettiklerini kaydeden Turhan, bu plana borsanın yeniden yapılandırılması ile başladıklarını söyledi.

İMKB'nin ilk kurulduğu yıllarda kooperatif sistemi anlayışıyla çalıştığını anımsatan Turhan, ancak sermaye piyasalarının gelişmeye başlamasıyla dünyada borsaların şirketleşmeye başladığına dikkati çekti.

Turhan, bunun nedeni ise, ''Borsalar sadece üyelerine hizmet eden kuruluşlar değil. Aracılık yapan kurumların hakları ve menfaatleri olduğu gibi ihraççı kuruluşların da hakları ve menfaatleri var. Yatırımcıların da aynı zamanda hak ve menfaatleri var. Finansal aracılık hizmetleri faaliyetinin yerine getirilmesi nedeniyle bütün ekonominin hakları ve menfaatleri söz konusu'' şeklinde açıkladı.

Liberalleşme ile birlikte borsaların artık şirketleşmeye başlayan borsaların, 1990'lı yıllarda halka açılmaya başladığını vurgulayan Turhan, 1990'lı yıllardan sonra ise borsaların likidite arayışına girdiğini, teknoloji ve yazılımın geliştiğini anımsattı.

İMKB'nin ise bu genel işleyiş doğrultusunda hareket etmediğini, bunun da geçerli nedenleri olduğunu vurgulayan Turhan, ''Yüksek faizler, merkez bankalarının bağımsız olamadığı, krizlerin olduğu ortamlarda sermaye piyasalarının gelişmesinden bahsedemeyiz'' dedi.

Yakın bölge borsaları ile yaptıkları işbirliklerine değinen Turhan, şöyle konuştu:

''İstanbul Finans Merkez projesinin hayata geçirilmesi için İstanbul'un bölge borsalarının merkezi olması gerekiyor. İstanbul'un her şeyi buna uygun. Biz borsalar ağı oluşturmak istiyoruz. İşbirliği yaptığımız ülkelerde yatırımcılar kendi borsalarında işlem yapıyormuş gibi bizim borsamızda da işlem yapabilecek. Bunun gerçekleşmesi için altyapıların şimdiden kurulması gerekiyor.

Singapur borsası ile önemli bir anlaşma imzaladık. Umuyorum ki birkaç ay içerisinde Singapur'la bazı ortak projeler hayata geçireceğiz ve bu bizi Güney Doğu Asya'ya ulaştıracak bir gateway olacak. Asya'ya açılan kapı olarak Singapur'u kullanabilecek duruma geleceğiz.''

VOB HİSSEDARLARINA ÇAĞRI!
Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun yıl sonuna kadar yürürlüğe gireceğini düşündüğünü belirten Turhan, Kanunun Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından İstanbul Altın Borsası ile İMKB'nin birleşeceğini ve Borsa İstanbul AŞ'nin resmi olarak kurulacağını söyledi.

Yasa geçtikten bir ay sonra ise Borsa İstanbul'un VOB hissedarlarından hisselerini getirmesini isteyeceğini ifade eden Turhan, Borsa İstanbul'un 1 hissesine karşılık 20 VOB hissesi şeklinde bir çevrim oranının olacağını kaydetti.

Turhan, Borsa İstanbul'un sermaye yapısına ilişkin ise, ''Hazine'nin payı yüzde 49, VOB AŞ ve hissedarlarının payı yüzde 5, İMKB üyelerine eşit dağıtılacak şekilde yüzde 4, yeni unvanıyla Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği'nin yüzde 1, İstanbul Altın Borsası üyelerinin payı binde 3 ve geriye kalan kısım ise Borsa İstanbul AŞ'nin olacaktır'' bilgisini verdi.

Turhan, şunları kaydetti:

''Türkiye'de sermaye piyasalarının önümüzdeki 10 yıllık dönemde en az iki katı büyüklüğe ulaşacağını düşünüyorum. Bunun ilk adımı şirketleşme ve likiditeyi artırmak. Bunun yolunu açacak Yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun bir an önce TBMM'den geçmesini arzu ediyorum. Borsa İstanbul'un halka arzı, Hazinenin elindeki yüzde 49'luk pay içinden yapılacak. Benim gönlümden geçen yüzde 49'un tamamının halka arz edilmesi.''

Turhan, Türkiye'de varlık fiyatlarının şu anda çok düşük olduğunu ve varlık değerlerinin artmasını beklediğini söyledi.