Rum batınca Türk'ün kemerini sıktı!

Krizin faturasını Kıbrıs Türklerine çıkardılar

Rum batınca Türk'ün kemerini sıktı!

Küresel krizle sıfırı tüketen Kıbrıs Rum Kesimi, tasarruf tedbirleri kapsamında Kıbrıslı Türklere 9 yıldır uygulanan ücretsiz tedavi hizmetini yılbaşından itibaren kaldırıyor. Rum Yönetimi’nin lobi çalışmaları kapsamında bugüne kadar KKTC’den giden hastalar için yaklaşık olarak 50 milyon Euro’luk sağlık harcaması yaptığı belirtiliyor.

Yunanistan’ı derinden sarsan borç krizi Kıbrıs Rum Kesimi’ni de etkilemeye devam ediyor. Ekonomik darboğaza giren Kıbrıs Rum Kesimi, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren Türklere verdiği ücretsiz sağlık hizmetini sonlandırma kararı aldı. Rum tarafı sınır kapılarının açıldığı 2003’ten bu yana Ada’nın Kuzey’inden gelen binlerce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) vatandaşına kendi vatandaşına uyguladığı gibi sağlık hizmeti veriyordu. Rumlar, KKTC’yi tanımamasına ve herhangi yasal bir zorunluluk olmamasına rağmen, lobi çalışması kapsamında Kıbrıslı Türklere sağlıkta büyük bir avantaj sunuyordu. Mali durum ne olursa olsun kamu hastanelerinde herkes bedava sağlık hizmeti alıyordu. İçine düştüğü krizle sıfırı tüketen Rum Kesimi son düzenleme ile Türklerin dışında 100 binin üzerindeki Rum asıllı kendi vatandaşından da sağlık hizmeti için para ödemesini isteyecek.

KKTC vatandaşları Türk tarafındaki 5 kamu hastanesinden de sağlık hizmet alıyor. Eğer burada tedavileri gerçekleşmezse Türkiye’ye veya Ada’nın tek tıp fakültesi olan Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne sevkli gidebiliyor. KKTC’de devlet hastanelerinde yılda 370 bin hastaya poliklinik hizmeti verilirken 10 bine yakın ameliyat yapılıyor. 2003 yılında ise sınırların açılmasıyla Rum Kesimi, KKTC vatandaşı olan Türklere ve burada ikamet eden Rumlara bedava sağlık hizmeti vermeye başladı. Rum Kesimi’ne geçen Türkler buradaki devlet hastanelerinde ücretsiz sağlık hizmeti alabiliyordu. Rum Kesimi, Türklere ortalama yıllık 5-6 milyon Euro’luk sağlık hizmeti verdi. 9 yılda alınan sağlık hizmetinin maliyeti ise Rum tarafına yaklaşık olarak 50 milyon Euro’yu geçti. Kıbrıslı Türklere yönelik farklı uygulamalar yapılması, Rum Bakanlar Kurulu’nun 15 Ekim 1981 tarihli kararıyla belirlendi. Bunu, 2003 yılında Kıbrıslı Türklerin desteklenmesine yönelik önlemler paketi ve Kıbrıslı Türklere tıbbi tedavi hizmetlerinin sunulmasıyla ilgili 2003-2006 dönemindeki bir dizi kararlar takip etti. Rum Kesimi, KKTC’yi tanımadığı için hastalardan gelir belgesi istemiyor ve Türk hastaları herhangi bir kritere tabi tutmuyor. Durum böyle olunca gelir durumu ne olursa olsun herkes 2003 yılından sonra Rum Kesimi’nden tedavi imkânı elde etti. Fakat Rum Kesimi yaşanan ekonomik krizle bu hizmetlerin daha fazla sürdürülemeyeceği sonucuna vardı. IMF ve Avrupa Birliği’yle (AB) 11,5 milyar Euro’luk borç için anlaşmaya varan Rum Kesimi tasarruf kapsamına sağlık hizmetlerini de koydu.

KKTC’nin tek tıp fakültesine sahip Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. İrfan Suat Günsel, KKTC için 1 Ocak’ta yeni bir dönemin başlayacağını dile getiriyor. Bu zamana kadar sağlık için Güney’e geçişlerin yeni dönemde kolay olmayacağını anlatan Günsel, “Artık buna ihtiyaç kalmadı. 2010’da bizim hastane açıldıktan sonra Güney’e gidişler azaldı. Hatta Rum tarafından hastalar bize tedavi için gelmeye başladı. En iyi örnek rahmetli Cumhurbaşkanımız Rauf Denktaş oldu. Eğer biz olmasaydık Denktaş hastalığı için Türkiye’ye gidecekti.” şeklinde konuştu. Şu ana kadar 6 bin KKTC vatandaşının kendilerine sevkli olarak geldiğini belirten Günsel, bu durumun ülke dışına gidişleri de azalttığını kaydetti.