Ruslar'dan Türkiye'ye 9 can!

Putin Türkiye'de...

Ruslar'dan Türkiye'ye 9 can!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, daha önce ertelenen kritik Türkiye ziyaretini bugün gerçekleştiriyor. Beraberindeki kalabalık heyetle bu sabah gelmesi beklenen İstanbul'da yoğun bir gün geçirecek olan Putin, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyinin üçüncü toplantısına Başbakan Erdoğan ile başkanlık edecek. ilk kez yapılacak olan “CEO’lar zirvesi”nde Türk ve Rus iş dünyasının önde gelen şirketlerinden 70 kadar üst düzey yönetici de Putin ve Erdoğan ile bir araya gelecek.

Putin beraberinde dışişleri, enerji, ekonomi, kültür, tarım ve ulaştırma bakanlarını da İstanbul'a getiriyor. TürkRus.Com'un edindiği bilgiye göre, Putin'in özel uçağı sabah İstanbul'a inecek ve ilk görüşme saat. 10.30'da Dolmabahçe Sarayı'nda Erdoğan ile Putin arasında başbaşa gerçekleşecek. Liderler daha sonra Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) zirvesini resmi heyetlerin katılımıyla gerçekleştirecek. Ardından anlaşmalar ve KEK protokolü imzalanacak. Düzenleecek ortak basın toplantısından sonra 15.00'de Erdoğan, Putin onuruna bir öğle yemeği yiyecek.

Putin ve Erdoğan, akşam da Türk ve Rus iş dünyasının önde gelen CEO'larıyla Çırağan Sarayı'nda bir toplantı yapacak. Ardından Putin’in Denizbank hisselerinin resmen Sberbank’a teslimine ilişkin imza törenine katılması öngörülüyor. Rus liderin akşam İstanbul'dan ayrılmadan önce Denzibank'ın Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlediği kokteyle de katılması bekleniyor.

Görüşmelere başta enerji alanında olmak üzere ikili ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, Suriye krizi ve Rusya’nın karşı çıktığı Patriot füzlerinin Türkiye’ye konuşlanması gibi konuların damgasını vurması bekleniyor. Ekonomi, finans, güvenlik, ticaret ve kültür alanlarında dokuz ayrı anlaşmanın imzalanması planlanıyor.

İstanbul’daki görüşmelerde gündeme gelecek çok ağırlıklı bir konunun da enerji alanındaki işbirliği çerçevede nükleer santral projesi olması bekleniyor. Toplantıda, Türkiye’nin Rusya’dan yoğun doğalgaz alımları ve Rus şirketlerinin ilgilendikleri Türkiye’deki elektrik ve termal santral projelerinin de görüşüleceği belirtiliyor.

Ziyaretin çok dikkat çeken bir yönünü, iki ülke arasında görüş ayrılıklarının yaşandığı Suriye Krizi ve Türkiye’yi Suriye’den gelebilecek olası saldırıları korumak amacıyla NATO’nun Patriot füze sisteminin Türkiye’ye konuşlandırılması gibi konulara ilişkin görüşmelerin oluşturması bekleniyor.

Suriye'de Esad yönetimini destekleyen Rusya’nın, Türkiye’den, “siyasi bir çözümden” yana tavır almasını ve Suriye rejimi ile temas kurmasını istediğine dikkat çekiliyor.

Bu arada, Türkiye’ye Patriot füzelerinin konuşlandırılmasına tepki gösteren Rusya, bu yöndeki kararın istikrarsızlığı artıracağını savunuyor.

SBERBANK ETKİSİ!

Ağırlıklı olarak Dolmabahçe Sarayı ve Çırağan arasında geçecek zirve gününde, iş dünyasıyla buluşma “CEO’lar zirvesi” olarak gerçekleşecek.

Türk tarafından DEİK ile Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın organizatörlüğünde yapılacak buluşmaya, Putin’in heyetiyle beraber Moskova’dan gelecek büyük devlet ve özel sektör şirketlerinin CEO’ları katılacak. Denizbank’ı satın alan Sberbank’ın CEO’su German Gref ve ekibinin de bu organizasyonda önemli payı olduğu belirtildi.

Putin’in ziyareti sırasında, Denizbank hisselerinin resmen Sberbank’a teslimine ilişkin sembolik anlaşma da imzalanacak.

CEO’lar zirvesinde, Türk-Rus İş Konseyi başkanlarının da hazır bulunmaları bekleniyor. Türk tarafında kısa süre önce Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Erman Ilıcak eş başkanlık görevini tamamlamış yerine Anadolu Endüstri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan seçilmişti. Rus tarafından eş başkanlığı Akropol Grup Başkanı Ahmet Palankoyev yürütüyor.