Rusya'da fakirlik 10 yılın zirvesine çıkıyor
Rusya'daki ekonomik krizle birlikte halkın gelirleri düşmeye devam ederken, uzmanlar gelecek yıl ülkedeki fakirliğin 2005 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıkabileceği uyarısında bulundu.
Rus Kommersant Gazetesi, Rusya Federasyonu Hükümeti Analiz Merkezi, Rusya Milli Ekonomi Akademisi, Makroekonomi Analizi ve Kısa Vadeli Tahmin Merkezi ve Dünya Bankası ekonomi uzmanlarının tahminleri doğrultusunda Rusya ekonomisinin gelecek yılki durumunu değerlendirdi.
YÜZDE 30 İLE 50'Sİ İŞİNİ KAYBEDEBİLİR
Analistlerin tahminlerine göre 2015 ve 2016 yıllarında Rusya'da fakirlik, 2 yüzdelik puan artarak yüzde 16'ya ulaşacak. Ayrıca tahminlere göre yakın bir gelecekte Rusya'da halkın yüzde 30 ila yüzde 50'si işini kaybedebilir. İşini ilk kaybedecek olanlar ise emekliler, emeklilerin aileleri ve yarım gün çalışanlar olacak.
FAKİRLİK DİZ BOYU
Gazetenin haberine göre 2014 yılında Rusya'da halkın yüzde 20'si (28,4 milyon kişi) ayda 7 bin ruble (100 dolar) ile geçinmek zorunda kaldı. Bu yılın ilk 9 ayında bu vatandaşlara Rusya'nın tüm gelirlerinin sadece yüzde 5,6'sı düştü. Ayrıca Ipsos Public Affairs'in araştırmasına göre Rusya'nın tüm gelirlerinin yüzde 70'ini, Rusya'nın geliri en yüksek yüzde 1'lik dilimindeki vatandaşlar aldı.
PUTİN ÇOK UĞRAŞIYOR
Aralık ayı başında açıklama yapan Kremlin basın sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya yönetimi olarak 2015 yılında Rusya'da halkın gelirlerinde sert bir düşüş beklemediklerini açıklamıştı. Peskov ayrıca Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ekonomiye ve krize karşı atılacak hamlelere çok fazla zaman ayırdığını belirtmişti.
MİLYONLARIN DURUMU KÖTÜ
Rusya İstatistik Servisi'nin (Rosstat) verilerine göre 2015 yılının ilk 9 ayında Rusya'da yoksulluk sınırının altında yaşayanların sayısı geçen yıla göre 2,3 milyon artarak 20,3 milyona ulaştı. Ayrıca verilere göre fakirlik geçen yıla göre 1,5 puan artarak yüzde 14,1 oldu.
GELİR İYİCE DÜŞTÜ
Rosstat'a göre Rusya'da harcanabilir reel gelirler kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,4 azaldı. 2015 yılının ilk 11 ayındaki reel gelirlerde ise bir önceki aynı döneme göre yüzde 3,5 düşüş yaşandı. Reel gelirlerin yüzde 10,9 oranında azaldığı ekim ayı ise 2015 yılında aylık bazda en yüksek düşüşün yaşandığı dönem olmuştu.