Rusya’nın son umudu: 17 Nisan

Petrol devi ülkeler 17 Nisan`da Doha`da birararaya gelecek. Petrol üretiminin dondurulmasının masaya yatırılacağı toplantı petroldeki düşüşten ekonomisi derinden etkilenen başta Rusya olmak üzere Körfez ülkeleri için de son umut olarak görülüyor.

Rusya’nın son umudu: 17 Nisan

Petrol piyasalarından gelen 'umut verici' haberler fiyatları aralık ayından beri en yüksek seviyeye taşırken, Rusya’da da rublenin dolar karşısındaki yükselişi sağlam adımlarla devam ediyor. Brent petrolünün varili bu sabah 42.7 doları gördü, Rus üretimi, Ural petrolü de 7 Aralık 2015’den beri ilk kez 40 doların üzerine çıktı. 17 Nisan zirvesinden çıkacak bir mutabakatın orta vadede petrolü 50 dolara çıkarıp, Rusya'da doları 60 rubleye kadar indirebileceği umudu arttı.

Geçen haftadan beri yüzde 15’den fazla değer kazanan petrol cephesindeki bu olumlu gelişmeler rubleye doping yapmaya devam ediyor.Salı sabahı bankalar arası piyasada dolar 66.7 rubleye, Euro ise 76,1 rubleye kadar geriledi.

Merkez Bankası resmi kuru ise dolar için 67,1 ruble, Euro için 76,4 ruble olarak açıklandı.

GÖZLER 17 NİSAN'DA..

Uzmanlar piyasada “17 Nisan beklentilerinin” yüksek olduğunu vurguluyor. Bu tarihte Katar’ın başkenti Doha’da “petrol zirvesi” yapılacak.

Rusya dahil, dünyanın önde gelen petrol üreticilerinin, üretim miktarını düşürmek gündemiyle yapacakları zirve büyük beklentiler doğurdu.

Kuveyt hükümet yetkililerinin, 17 Nisan zirvesinde üretimin şubat düzeyi ile dondurulmasına mutabık kalınacağı açıklamaları da piyasalara olumlu etki yaptı.

'İRAN OLMADAN DA ANLAŞILABİLİR'

Piyasalarda, üretimi dondurmayı kabul etmeyen İran olmadan da diğer büyük üreticilerin “uygulanabilir bir anlaşma” üzerinde birlik sağlayabilecekleri beklentisi konuşuluyor.

Şu an günlük 3 milyon varil üretim sınırına çıkabilen İran, yaptırımlar uygulanmadan önceki üretim rakamı olan günlük 4 milyon varil anlaşana kadar durmayacağını ilan etmişti.

50 DOLAR UFUKTA MI?

Rus analistler, 17 Nisan’da üretim rakamının dondurulması mutabakatına varılırsa bu yıl içinde Brent petrolünde 50 dolar fiyatın görülebileceğini, bunun da Rusya ekonomisine nefes aldıracağını düşünüyor.

Petrol fiyatlarındaki bu olumlu havanın, dolar kurunu yıl içinde 60 rubleye kadar çekebileceği ihtimal dahilinde tutuluyor. Jeopolitik risklerin azaldığı, yaptırımlarda gevşeme ihtimalinin doğduğu ve yabancı sermayenin Rusya’ya ilginin yeniden canlanmaya başladığı “iyimser yorumlar” olarak dile getiriliyor.

Bu arada ABD’den yapılan açıklamada rezervlerin bir haftada yüzde 4,9 azaldığının ilan edilmesi de petrol fiyatlarının artmasında bir başka önemli faktör oldu.

Petroldeki yükseliş, dolar kurundaki düşüş Moskova Borsasında da moralleri arttırdı. RTS endeksi yüzde 2,5; MICEX endeksi ise yüzde 1.6 arttı ve geçen yılın temmuzundan beri en yüksek seviyeler görüldü.