Şahenk, zenginlerin evini döşeyecek!

Türkiye'nin en zengin adamı IKEA'nın sosyetik olanını Türkiye'ye getiriyor!

Şahenk, zenginlerin evini döşeyecek!
PARALİMANI.COM/ÖZEL HABER

3.4 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin insanı olan Doğuş Holding’in patronu Ferit Şahenk, üst gelir grubuna yönelik yatırımlarına bir yenisini ekliyor. Şahenk, Şikago, ABD merkezli dekorasyon malzemeleri zinciri Crate & Barrel’ı Türkiye’ye getirmeye hazırlanıyor.

IKEA'NIN YÜKSEK SOSYETEYE HİZMET EDENİ!
1962’de Şikago’da kurulan ve konsept olarak IKEA’nın muadili olan Crate &Barrel, IKEA’dan farklı olarak daha üst gelir grubunu hedefliyor. Doğuş Grubu ile Amerika merkezli firma arasındaki anlaşmanın son aşamaya geldiği konuşuluyor. Ancak taraflardan henüz resmi bir açıklama gelmedi. Ancak Crate & Barrel’ın Web sitesinde Türkiye satışı da başlamış durumda.

1.5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIMI ZENGİNLERE YATIRIYOR
Crate & Barrel anlaşması eğer gerçekleşirse Ferit Şahenk’in son bir yıl içinde üst gelir grubunun tüm eğlence ve sosyal aktivitesine yönelik izlediği yatırım stratejisine yeni bir halka eklenmiş olacak. Ferit Şahenk’in bizzat yönettiği operasyonla bir yıl içinde yeme – içme işinde dört büyük satın alma yaptı: Kitchnette, Gina, Da Mario gibi 18 markayı bünyesinde barındıran Door’s Grubu’nun yüzde 74,25’i; Go Mongo restoran zincirinin yüzde 60’ı; Zuma ve Roka lokantalarının sahibi İngiltere merkezli Azumi Group’un yüzde 50’si ve Kahve Dünyası’nın yüzde 50’si… Şahenk, uzun vadede yaklaşık 1,5 milyar dolarlık yatırım daha yapacak.

7 BİN TEKNE DOĞUŞ'A YANAŞACAK
Bu yatırımların ve dolayısıyla stratejinin bir yansıması olarak Doğuş Holding’in turizm alanında büyümesi de dikkat çekici oldu. 2013’ün ilk günlerinde Merkezi Hırvatistan’ın Opatija şehrinde bulunan Adriatic Croatia International’ın (ACI) yüzde 6,92’sini satın alındı. Böylece Adriyatik Denizi üzerinde kuzeydeki Umag’dan güneydeki Dubrovnik’e kadar Hırvatistan’ın sahil şeridi boyunca toplam 7 bin tekne bağlama kapasitesine sahip 21 marinaya ortak olundu. Öncesinde zaten marina işindeki markası “D-Marin” ile Mandalina, Dalmacija ve Borik ile Akdeniz çanağına yatırım yapmıştı. Son olarak Atina Borsası’na kote Lamda Geliştirme’ye ait Flisvos Marina portföye eklendi. D-Marin Marinalar Grubu’nun eşit ortaklıkla işletilmesi ve yönetilmesi konusunda anlaşmaya vardığı Flisvos, Atina’da mega yatlara özel hizmet veren ultra lüks bir marina konumunda.

CİMBOM'UN LOCALARINI BİLE PAZARLIYOR
Öte yandan Şahenk, dünyanın en büyük eğlence, moda ve spor şirketlerinden IMG ile ortak oldu. IMG-Doğuş isimli şirket, Galatasaray TT Arena’nın localarını da pazarlıyor. Beşiktaş’ın yeni stadı için de anlaşma imzaladı. Ayrıca İstanbul’da bir spor akademisi kurmaya hazırlanıyor. Şirket bu yıldan itibaren İstanbul Moda Haftası’nın organizasyonunu üstlenecek. Ayrıca Şahenk bu operasyonu konser ve festival organizasyon şirketi Pozitif satın almasıyla destekledi.

SERVETİN YENİ KAYNAĞI: HIGH SOCİETY
Kısacası Ferit Şahenk aslında üst gelir grubunun tüm eğlence aktivitesini yönetmeye yönelik bir strateji izliyor. Holding’in bankacılık, otomotiv ve medya alanındaki markalarının gücüne de stratejinin bir parçası olarak bakıldığında aslında Şahenk, bütün sektörlerde üst gelir grubuna odaklanıyor. Otomotivde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Bugatti gibi markaların satışını yapıyor; turizmde beş yıldızlı otelleri ve sahibi olduğu marinalarıyla yat sahiplerini ağırlıyor; perakendede sadece Gucci, Prada, Armani gibi lüks giyim markalarının Türkiye temsilciliğini yapıyor ve medyada tematik kanallarıyla total’den çok AB grubuna hitap ediyor.