Şeker fabrikalarının satışı hızlandırılıyor

Şeker fabrikalarının gelecek yılın sonuna kadar satılması kararlaştırıldı.

Şeker fabrikalarının satışı hızlandırılıyor
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun aldığı karara göre özelleştirme süreci 12 yıldır devam şeker fabrikaları 2014 sonuna kadar satılacak.
Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun 26 fabrika için aldığı son karar bu yönde.
Üç grup halinde satışa çıkarılan fabrikalar için yapılan ilk ihaleler iptal edildi. Pancar üreticileri ve şeker fabrikası işçileri ise bazı Avrupa ülkelerindeki modelin uygulanmasını ve fabrikaların kendilerine devredilmesini istiyor.
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, konuyla ilgili olarak, "Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın en liberal ülkesi. Bir tane şahsın şeker fabrikası yok. Hepsi pancar üreticisinin. Pancar üreten insanlar, fabrikanın da sahibi olsunlar" şeklinde konuştu.
'GÖÇ ARTAR'
Gök, birçok şeker fabrikasının "sosyal" amaçlı kurulduğuna dikkat çekerek, Doğu'daki fabrikaların göç ve terörü önleyici etkisine dikkat çekti.
Gök, "Ağrı şeker fabrikasını kapatırsanız en az oradan 4-5 bin ailenin göçünün önünü açarsınız. Bu insanalar büyük şehirlerin varoşlarında hizmet götürmek, daha pahalıya mal olacak" dedi.
'FABRİKALAR MALİYETİ ARTIRIYOR'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise, "27 tane şeker fabrikası var, hala özelleştirmeyi bekleyen. Bu 27 şeker fabrikasının maliyetleri, Türkiye'de şeker fiyatlarının iki katına mal edilmesine neden oluyor" şeklinde konuştu.