SGK’dan tüp bebek müjdesi
Tüp bebek tedavisinde kriterleri yenileyen SGK, yaş sınırını 40’a yükseltti.
Deneme sayısı iki olarak belirlenirken, anne ve baba adaylarının diğer yöntemlerden sonuç alamamış olduğunu belgelemesi şartı aranacak.
Star gazetesinden Ahmet Fatih Erturan'ın haberine göre Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tüp bebek tedavisi yaptırmak isteyen vatandaşlar için yeni kriterleri belirledi. Kurum devletin karşıladığı tüp bebek deneme sayısını 2 olarak belirlerken, 38 olan yaş sınırını ise 40’a çıkardı. Kurumun belirlediği diğer şartlar ise şöyle sıralandı.
Eşlerden herhangi birinin evlat edinilmiş çocukları hariç soy bağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması koşul olarak belirtildi. Genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu karısına, en fazla iki deneme ile sınırlı olmak üzere uygulanan tüp bebek tedavilerini SGK karşılayacak.
4 ayrı doktor raporu
Yapılan tıbbi tedavileri sonrasında normal tıbbi yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu düzenlenecek. SGK vatandaşların tüp bebek tedavisinden devlet katkısıyla yararlanabilmesi için son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun sağlık kurulları tarafından belgelenmesi şartını koydu.
Ayrıca tedavi bedellerinin ödenebilmesi için kadında gebeliğin sürdürülmesine engel olabilecek sistemik hastalığın bulunmadığının belirtilmesi istendi. Tedavi için gerekli sağlık kurulu raporunun bünyesinde kadın hastalıkları ve doğum kliniği ile üroloji kliniği bulunan sağlık kurumlarından alınabileceği belirtildi.
Bu kapsamda 2 kadın hastalıkları ve 1 doğum uzman hekimi ve 1 üroloji uzman hekiminin katılımı ile oluşturulan sağlık kurulları tarafından düzenlenmesi gerektiği ifade edildi. Ayrıca sağlık kurulu raporunun düzenlendiği tarihten itibaren 6 ay içinde tedavinin yapılmaması halinde yeniden sağlık kurulu raporu düzenlenmesi şartı eklendi.
Kaynak: Star Gazetesi