Sıfır faizle otomobile fren!

Otomobil kredilerinde faizler artacak!

Sıfır faizle otomobile fren!

Tarihi yıllarından birini yaşayan otomotive dolaylı önlem. Merkez Bankası finansman şirketlerinin zorunlu karşılık ayırmasına karar verdi. Düzenlemeyle kredi faizleri artacak
Otomobil satın alacaklara kötü haber. Finansman şirketlerinden kredi kullananlar artık daha yüksek maliyetle araç sahibi olacak. Otomotivde ‘12-24 aya yüzde 0 faizli’ taşıt kredisi kampanyalarına önümüzdeki dönemde pek sık rastlanmayacak.

Merkez Bankası, finansman şirketlerinin kredilerindeki artışı dikkate alarak, haksız rekabetin önlenmesi ve bankacılık dışı kredi kanallarının takibinin ekonomik istikrar açısından taşıdığı önem nedeniyle finansman şirketlerini zorunlu karşılık uygulaması kapsamına aldı. Düzenlemenin şirketlerin finansman maliyetlerini artırarak kredi faizlerine yansıması otomotivde talebi olumsuz etkilemesi bekleniyor.

900 milyon TL karşılık

Düzenleme ile ilgili değerlendirmede bulunan İş Yatırım, zorunlu karşılıklar ile gelen ilave maliyetlerin olumsuz etkisini bertaraf etmek için tüketici finansman şirketlerinin aylık faiz oranlarını 5-6 baz puan artırabileceğini öngördü. İş Yatırım’ın konuya ilişkin notunda, “Böylece tüketicilerin de yıllık finansman maliyetleri yüzde 0.6-0.7 artmış olacak. Mevcut durumda yıllık toplam maliyetleri yüzde 14.5 düzeyinde. Bu faiz artışı yurtiçi otomotiv talebi için olumsuz olabilir” denildi.

Finansman şirketlerinin zorunlu karşılığa tabi yükümlülükleri Türk Lirası’nda 7.1 milyar lira, yabancı parada 3 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Tesis edilecek zorunlu karşılık tutarının yaklaşık 900 milyon lira olması bekleniyor. Finansman şirketleri, yükümlülükleri çerçevesinde halen bankalar için geçerli olan oranlar üzerinden Merkez Bankası nezdinde zorunlu karşılık bulunduracak.

Dramatik etkisi olmaz

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Genel Sekreteri Hayri Erce, “Finansman şirketlerinin maliyetleri artacak ancak bunu ne kadar fiyatlara yansıtacaklarını izlemek lazım. Eğer fiyatlarına tamamen yansırsa otomotiv talebine olumsuz etkisi olur. Ancak finansman şirketleri de rekabet içerisinde ve kaynakları var. Fiyatlara tamamen yansıtmayabilirler, o zaman etkisi sınırlı olur. Talep açısından dramatik bir etki olmasını beklemiyorum” dedi.

13 şirket var

BDDK’nın listesine göre tüketici finansmanı alanında 13 şirket faaliyet gösteriyor: ALJ Finansman, DD Konut Finansman, Koç Fiat Kredi Finansman, Koç Finansman, Man Financial Services, Mercedes Benz Finansman, Orfin Finansman, PSA Finansman, Scania Finansman, Şeker Mortgage Finansman, TEB Finansman, VFS Finansman ve Volkswagen Doğuş Tüketici Finansman (vdf).