Şimşek: İşsizlik oranlarını çift hanenin altına düşürmemiz imkansız
BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katıldı.
Yenibosna’da bulunan TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan Şimşek, Türkiye ekonomisini değerlendirdi. Şimşek, "Temeller sağlam. Kamuda bir endişe kaynağı oluşturacak bir husus görmüyorum. Zaten en zor koşullarda bile Türkiye geçen sene yüzde 4 civarında büyüyebildi. Şimdi biz bu sene yüzde 4.5 civarında büyürüz diyoruz. Tabi ki dış şokların etkisi mevcut şartlardan daha kötüye giden bir konjonktür olmaz. Ama olursa da bunun yansımaları olur" dedi.
"İŞSİZLİK ORANLARINI ÇİFT HANENİN ALTINA DÜŞÜRMEMİZ İMKANSIZ"
Şimşek, "Bizim iş gücü piyasasında yapacağımız reformu alttan alttan bazıları engellemeye çalışıyor. Açık ve net olarak konuşayım; biz işsize iş bulmak için çalışıyoruz. Biz işçinin hem bir taraftan iş koşullarını iyileştirmek, hem de kalıcı refah atışı için çalışıyoruz. İş gücü piyasasına ilişkin, kıdem tazminatından tutun diğer bütün reformların en büyük destekçisinin aslında işçiler olduğunu da biliyoruz. Çünkü onların menfaatine. Bugün yapılacak her reform daha çok istihdam, daha çok gelir demek. Bütün iş aleminin de, STK’ların da ben bu reformu desteklediği kanaatindeyim. Onun için inşallah bu reformlar güçlü bir şekilde hayata geçirilir. Çünkü öbür türlü bizim artan çalışma çağındaki nüfus, artan iş gücüne katılım karşısında işsizlik oranlarını çift hanenin altına düşürmemiz imkansız" diye konuştu.
"BU REFORM OLMADAN BİZİM İSTİHDAMI DAHA DA ARTIRMAMIZ MÜMKÜN DEĞİLDİR"
Mehmet Şimşek, diğer ülkelerden de örnekler vererek, "Dünyanın en gelişmiş ülkeleri doğruyu yaptıysa onlardan ilham almamız lazım. Kötü örnekleri bizim bir tarafa bırakmamız lazım. Genelde bu tartışmalarda kötü örnekler getiriliyor, başarısız örnekler getiriliyor. Onun için bu reformlar şu veya bu şekilde mutlaka yapılacaktır, yapılmalıdır. Yapılmazsa en büyük zararı çalışma çağında nüfusa vermiş oluruz. İşsizlerin sahibi bu hükümettir. Dışarıda milyonlarca işsiz kardeşimiz var. Bu işsizlerin iş bulabilmesi için iş gücü piyasası reformu yapılmak zorundadır. Bu reform olmadan bizim istihdamı daha da artırmamız mümkün değildir. Kalıcı refah artışı mümkün değildir. Özellikle kadınlarımızın, gençlerimizin part-time esnek çalışma modellerine hiçbir kesim karşı durmaması gerekiyor. Aslında çok güçlü destek olması gerekiyor diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
"HEDEFİMİZ ENFLASYONU TEKRAR BİR 5-7 PATİKASINA YAKIN DÖNEMDE OTURTMAK"
Mehmet Şimşek, enflasyon konusunu da ele alarak, " ’Enflasyonda sorun ne?’ diye sorabilirsiniz. Geçen seneye bakarsanız, kur ve gıda. Bunlar arz yönlü şoklardır. Burada bizim gıda anlamında oturup rekabetin önündeki engelleri kaldırmamız lazım. Bu konuda ciddi bir çalışma var. Destekleri rasyonelleştirmemiz lazım. Bu konuda da çalışma var. Kur konusu dünya risk iştahı ile ilişkili. Dünya sermaye akışı ile kısmen ilişkilidir. O konuda sadece Türkiye değil, bir çok ülke etkileniyor. Bizim hedefimiz enflasyonu tekrar bir 5-7 patikasına yakın dönemde oturtmak. Sonra da orta uzun vade de 5 ve aşağısına indirmek" dedi.
"BİREYSEL EMEKLİLİĞE OTOMATİK KATILIM ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"
Başbakan Yardımcısı Şimşek, "Şimdi biz Bireysel Emekliliğe katılımı otomatik hale getirmek istiyoruz. İşe başlayan her kardeşimizi otomatik olarak ikinci emeklilik hesabı olacak. Orada duruma göre, birkaç ay kalacak. İsterse de çıkacak. Bizim yeni projemiz bu, otomatik olarak ilave bir emeklilik hesabının açılması. Neden? Çünkü dünyanın hiçbir ülkesi uzun vadede emeklilik sisteminin yükümlülüklerini inanın yerine getiremeyecek. Bugün dünyanın bir çok ülkesinde getiremiyorlar. Bizim nüfusumuz bu kadar genç olmasına rağmen şimdi 100 milyara yakın, 90 milyarın üzerinde sosyal güvenliğe biz destek vermezsek, sosyal güvenlik sistemi bu işi yönetemiyor. Bütçeden biz sosyal güvenliğe muazzam destek veriyoruz. Onun için tasarrufları artırmamız lazım. Bireysel emekliliğe güçlü destek veriyoruz. Bireysel emekliliğe otomatik katılım üzerinde çalışıyoruz. Yakında çalışmalarımızı bitirip bu konuda gereken yasal düzenlemeleri yapacağız. Tasarrufları daha da artıracağız. Bu tasarruflar yatırıma dönüşecek ve Türkiye kalıcı bir şekilde kalkınacak" diye konuştu.
"BEN SENDİKALARIN BUNA KARŞI ÇIKMASINI ANLAMAKTA ZORLUK ÇEKİYORUM"
Mehmet Şimşek, kıdem tazminatı konusunda bilgi vererek, "Bunu da bütün kesimlerle konuşarak, işçinin hakkını koruyarak yapacağız. İşçinin hakkını tabi? ki korumamız lazım. Şu anda korunuyor mu? Hayır. Şu anda işçilerin yani kamuyu dışarıda tutarsanız büyük bir kısmı kıdem tazminatı almıyor. Ben sendikaların buna karşı çıkmasını anlamakta zorluk çekiyorum. Yani biz ’işçimizin kıdem tazminatını garanti altına alalım’ diyoruz, ’hayır buraya dokunamazsınız’ diyorlar. Onun için bizim bu reformu da başarmamız gerekiyor çünkü bu işçimiz içindir. Tabi ki bunu yaparken dünya normlarını dikkate almamız lazım. Dünyanın en yüksek kıdem tazminatı olmaz, maalesef şu anda var. Kıdem tazminatı olmayan ülkeler, dünyanın en gelişmiş ülkeleri ABD, İsveç, İsviçre. Bunlar kötü ülkeler mi? Bunlarda işçi korunmuyor mu? Kesinlikle korunuyor. Bu ülkelerde ortalama işsizlik yüzde 5 civarında. Türkiye’de işsizlik yüzde 10’un üzerinde. Çok açık ve net olarak bizim kıdem tazminatına bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Bu konuda her kesimin desteği gerekiyor" diye konuştu.