Singapur yeni altın cenneti olma yolunda

Güneydoğu Asya ülkesi Singapur son yıllarda dünyanın en büyük ticaret merkezlerinden biri olma özelliğine şimdi de altın ticaretinin yeni cenneti unvanını ekleme yolunda.

Singapur yeni altın cenneti olma yolunda

Alman Deutsche Bank, ülkede dünyanın en büyük ikinci altın depolama tesisini açtı.

Varlık planlama şirketi Deutsche Asset &Wealth Management’ın yöneticisi Mark Smallwood, “Şu anda altın depolama merkezlerine baktığımızda Londra, Zürih, New York’u görüyoruz. Bunların hepsi batı odaklı. Alman bankanın Singapur’da böyle bir tesis açması, yeni bir dönemin başlaması anlamına geliyor” dedi.

Alman bankanın Singapur’da açtığı tesis, 200 ton fiziki altın depolama kapasitesine sahip. Bankanın bu kararı almasında Singapur hükümetinin altın üzerinden satış vergisini kaldırması etkili oldu.

İLK DEĞİL

Deutsche Bank Singapur’da altın depolama tesisi açan ilk banka değil. ABD’li JPMorgan’ın da ülkede 2010 yılında açtığı benzer bir tesisi bulunuyor. Bununla birlikte, internet üzerinden altın ticareti gerçekleştiren BillionVault sitesi de ülkede Nisan ayında bir depo açtı.

HALİ HAZIRDA FİNANS MERKEZİ

Singapur şu anda 550 milyar dolara varlığa ev sahipliği yapan dev bir finans merkezi.

Uzmanlar, bankaların bu hamleleriyle yakın zamanda altın ticaretinin de kalbi olacağına işaret ediyor.

ALTIN BASKI ALTINDA

2012’nin en çok değerlenen ve yatırımcısına en çok kazandıran varlıkları arasında yer alan altın, bu yıl borsalarda yaşanan ralli ve doların değer kazanmasının etkisiyle baskı altında.

Altının ons fiyatı yıl başından bu yana yüzde 17 değer kaybetti.

Altının ons fiyatındaki değer kaybında varlık yatırım fonlarının altın pozisyonlarını azaltmasının da etkisi büyük oldu.