Sıra onlarda mı?

Fitch'in kararı diğer sıfırcı hocaları utandırır mı?

Sıra onlarda mı?

İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Analisti Yeliz Karabulut, Fitch’in ardından S&P ve Moody’s'in de Türkiye’nin kredi notunu yükseltebileceğini kaydetti.

Yeliz Karabulut yaptığı açıklamada, Fitch, Türkiye'nin döviz cinsinden kredi notunu, daha önce belirtitkleri beklentilerimiz
dahilinde “BB+”dan “BBB-“ye yükselttiğini ve not görünümünü “durağan” olarak belirlediğini ifade ederek, "Açıklamanın ardından Türk Lirası tahvillerinin ve hisse senetlerinin ralli yaptığını görüyoruz" dedi.

Karabulut, İMKB 100 Endeksi’nde geçen hafta başlayan kâr satışlarının, bu sabah saatlerinde endeksi 71.000 seviyesine kadar geriletirken, bu seviyeden not artırımı etkisi ile 73.000 seviyesinin üstünün test edildiğinin görüldüğünü vurguladı ve sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"2010 yılının Ekim ayında yabancı saklaması 78,118 Milyon Dolar ve yabancı oranının yüzde 67,78 olduğu görülmüştü. Endekste yabancı alımlarını 2010 yılı ile karşılaştırılınca not artışının hâlâ fiyatlanmadığı görülmektedir. Endekste yabancı takasının 2010 Ekim ayı seviyesine ulaşması halinde, endeksin 81.000 seviyesini görebileceğini düşünüyoruz.

Bundan sonra piyasaların odak noktası S&P ve Moody’s’in not artırım ihtimalleri ve bu potansiyel beklentinin zamanlaması olacaktır. Bu aşamada daha çok banka endeksinde hareketlenme olacaktır diye düşünüyoruz. S&P’nin Mayıs ayında Türkiye’nin notunu BB ve durağan görünüme çevirmesi dolayısı ile S&P’nin de önümüzdeki 3 ay
içerisinde Türkiye değerlendirmesini duyurmasını ve Fitch’i takiben Türkiye’nin yabancı para cinsinden kredi notunu artırmasını beklemekteyiz. Hatırlanırsa, S&P’nin not değişimi sonrasında Türkiye’nin itirazları üzerine kuruluştan yapılan açıklamada “Pardon, Türkiye Analistimiz acemi” açıklaması yapılmıştı. Bu bağlamda, S&P’nin Moody’s’den önce not artırma ihtimalinin daha yüksek olduğunu düşünmekteyiz."

Not artırımı Büyüme ve Ödemeler Dengesi’nde bozulmaya neden olabilir

Karabultu, not artırımı sonrasında Büyüme ve Ödemeler Dengesi'nde yatırım yapılabilir düzeye yükselmeden önceki ülke performansı olumluyken, not artırımı sonrası bir miktar bozulma görülebileceğini düşündüklerini ifade etti ve "Sermaye girişi ile yerel para biriminin değerlenmesi ile ödemeler dengesinde bozulma görülebilecek iken, özel sektörün dış borçlanması küresel likidite olanaklarının artması ile kamu dış borcunun toplam stoktaki ağırlığının ise azalabileceğini düşünmekteyiz" diye konuştu.