Şirketi taşıyarak 'kolay iflas ertelemeye' fren geldi
Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemeye göre, şirketin son bir yıl uzun süre bulunduğu yerdeki mahkemeden iflas erteleme istenecek.
Hükümetin iflas ertelemelerde suistimallerin önüne geçmek için iflas erteleme süresini azami 2 yıl ile sınırladığı düzenlemenin görüşüldüğü Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda bir adım daha ileri gidilerek şirketi taşıyarak iflas ertelemenin önüne geçildi. Plan Bütçe Komisyonu'nda verilen önergeyle şirketler veya kooperatifler iyileştirme projesini son bir yıldan uzun süre ile şirket merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeye sunarak iflas ertelemesi isteyebilecekler. Böylece şirketler daha kolay iflas erteleme kararı almak için başka ile gidemeyecekler.
Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın Meclis Plan Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerinde İcra İflas Kanunu'nda değişiklik yapılarak iflas ertelemeleri yeniden düzenleyen tasarısının birinci maddesinde değişikliğe gidildi. AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay imzasıyla verilen önerge komisyonda kabul edildi. Yapılan düzenlemeye göre, idare ve temsil ile vazifelendirilmiş kimseler ya da alacaklılardan biri, şirket veya kooperatifin mali durumunun iyileştirilmesinin mümkün olduğuna dair bir iyileştirme projesini son bir yıldan uzun süre ile şirket merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemeye sunarak iflasın ertelenmesini isteyebilecek.
TÜRMOB yeşil pasaport istedi
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Yatırım Ortamının İyileştirilmesine ilişkin yasa tasarısıyla ihracatçıya getirilen yeşil pasaport imkanının kendilerine de sağlanması istedi.
Tasarıdaki düzenlemelere ilişkin olarak görüşlerini milletvekillerine bir rapor halinde sunan TÜRMOB, "Pasaport Kanunu'na eklenecek madde ile belirli suçları işlemiş olsalar bile bazı kişilere hususi pasaport verilebilecekken, hiçbir suça karışmamış ve Türkiye'de vergi sisteminin en önemli ayağı olan ve yıllarca SMMM veya YMM olarak faaliyet gösteren meslek mensuplarına bu imkânının verilmemesi bir eşitsizlik yaratmaktadır" dedi.
Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı'na ilişkin olarak TÜRMOB'un talep ve değerlendirmeleri özetle şöyle:
-Muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgelerinin birleştirilerek tek belgede toplanması yerinde bir düzenleme. Ancak yapılan bu birleştirmenin tahsil boyutuyla da gerçekleştirilmesi daha uygun olacak. Nitekim mevcut uygulamada vergilerin tahsili Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından primlerin tahsili ise SGK tarafından takip edilmekte. Daha uzman ve etkin bir yapıya sahip olan Gelir İdaresi Başkanlığı primlerin takip ve tahsilini de yapmalı ve tahsil edilen primleri SGK bütçesine aktarmalı. Yapılacak böyle bir düzenleme SGK'nın prim tahsili için harcadığı personel ve zaman maliyetini ortadan kaldıracak.
-İşverenler tarafından internet veya elektronik ortamda SGK'ya verilmesi gereken her türlü bilgi ve belgenin defter ve kayıtlara uygun olmamasından işverenle birlikte yetki almış meslek mensupları da müşterek ve müteselsilen sorumlu tutulmakta. Söz konusu düzenleme meslek mensuplarını çok ciddi bir yükümlülüğün altına sokuyor. Getirilen sorumluluk nedeniyle işverenden tahsil edilemeyen idari para cezalarının tümü meslek mensubundan tahsil edilebilecek. Bu durum meslek barışını olumsuz yönde etkileyecek. Düzenleme tasarı metninden çıkartılmalı.
-Tasarının 14'üncü maddesinde GVK'nın safi ticari kazancın belirlenmesi ile 40'ncı maddesinde değişiklik yapılarak ısı yalıtımı ve enerji tasarrufuyla ilgili harcamaların iktisadi kıymetin değerine eklenerek amortisman ayrılması yerine doğrudan gider yazılmasının sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılmış. Bu düzenleme olumludur. Ancak yine de bu maddede "kazanç tutarları" itibariyle Bakanlar Kurulu'na tanınan yetkinin, vergi matrahının belirlenmesiyle doğrudan ilgili olduğundan Anayasa'ya aykırılığının değerlendirilmesi gerekmekte.
Canan SAKARYA / Dünya