Şirketler harcamalarını frenledi

Küresel resesyon korkusu

Şirketler harcamalarını frenledi

Ekonomiler için erken uyarı göstergesi taşıyan şirket harcamalarında yaşanan keskin düşüş, resesyon korkularını da beraberinde getirdi.

Telegraph'ın haberine göre, dünyanın en büyük iki bin şirketinin makina harcamaları ve yatırımına yönelik büyümesi Lehman Brothers krizinden bu yana ilk kez daralmaya başladı. Latin Amerika ve Çin ekonomilerindeki keskin düşüş, etkenlerin başında geliyor.

Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P, sermaye yatırımları küresel döngüsünün daraldığını açıklayarak 2014'te yatırım harcamalarının yüzde 5,4 daralmayla derinleşebileceği uyarısında bulundu.

S&P Yetkilisi Gareth Williams söz konusu durumu küresel ekonominin oldukça rahatsız görünümü ve güven eksikliğinin bir göstergesi olarak niteledi.

Şirketlerin harcama planları ekonomiler için erken uyarı göstergesi taşıyor. IMF geçtiğimiz günlerde küresel büyüme rakamlarını aşağı yönlü revize ederek yüzde 3,3'den yüzde 3,1'e çekmişti.

Büyümenin en fazla sekteye uğradığı ekonomilerin başında Rusya, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Meksika geliyor. Bunun yanısıra Avrupa'da İtalya ve Almanya'nın büyüme rakamlarının beklentilerin altında kalabileceğine dikkat çekiliyor