Sivas'ta Roberto Carlos krizi

Sorun ne?

Sivas'ta Roberto Carlos krizi
Sivasspor'un büyük hedeflerle takımın başına getirdiği Brezilyalı efsanevi futbolcu Roberto Carlos'un Peru'dan aldığı teknik direktörlük diplomasının UEFA tarafından yeterli görülmediği belirtildi.
Sivasspor ile bir süre önce binlerce taraftarın önünde sözleşme imzalayan Roberto Carlos'un teknik direktörlük lisansındaki problem Yiğidolar'da şok etkisi yaptı. Brezilyalı teknik adamın, Sivasspor ile sözleşme imzalamasının ardından Türkiye Futbol Federasyonu'na gönderilen teknik direktörlük diploması, UEFA tarafından Avrupa'daki üst düzey ligler için yetersiz görüldü. Peru'dan alınan bu diplomanın sadece Güney Amerika'da geçerli olduğu ve Carlos'un Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'da hiçbir takımda teknik direktörlük yapamayacağı iddia edildi.
Bu gelişme üzerine harekete geçen Sivasspor Yönetimi'nin Türkiye Futbol Federasyonu ile görüşerek bu sıkıntıya bir çözüm bulunmasını istedi. Sivasspor, TFF'nin talimatlarda yapacağı bir değişiklikle Roberto Carlos'un takımın başına geçmesini sağlamaya çalışıyor.
Sivasspor Kulübü, bir gazetenin teknik direktör Roberto Carlos'un lisansı ile ilgili olarak Carlos'un Peru'dan aldığı teknik direktörlük belgesi için UEFA'nın Türkiye'de hiç bir takımı çalıştıramayacağı ve Avrupa'da ise hiçbir stada giremeyeceği yönündeki ifadelerine yer verilen haberi hakkında açıklamada bulundu.
Sivasspor'dan teknik direktör Carlos’un diploması ile ilgili yalanlama
Kulüpten yapılan açıklamada haber yalanlanarak, "UEFA yazısında, Türkiye'de hiç bir takım çalıştıramaz, Avrupa'da hiç bir stada giremez gibi değerlendirmelerinin yer alması kesinlikle söz konusu değildir." denildi.
Türkiye Futbol Federasyonu ve UEFA mevzuatları uyarınca Roberto Carlos'un UEFA üyesi olmayan bir ülke federasyonu tarafından verilen lisansının UEFA Konvansiyonu çerçevesinde değerlendirilmesi için UEFA'ya başvurulduğu kaydedilen açıklamada, UEFA'nın, UEFA Futbol Eğitim Servisleri Ünitesi'nin karar yetkisine sahip UEFA Jira Paneli'nin Türkiye Futbol Federasyonu'nun Roberto Carlos'a mevcut lisansına denk UEFA Teknik Adamlık Diploması vermesine imkan sağlayacak bir tanıma kararı vermesi ihtimalinin düşük olduğu düşüncesinde olduğu cevabını verdiği belirtildi.
UEFA'nın, Sivasspor'un 2014-2015 sezonu için UEFA lisansı alabilmesi için UEFA Kulüp Lisans ve Finansal Fair Play Talimatı'nın 36 ve 40 maddeleri ile uyumlu bir Teknik Direktör görevlendirmesi yapması gerekliliğine dikkat çektiğine işaret edilen açıklamada, ulusal bazda ise TFF mevzuatının dikkate alınması gereğini hatırlatmakla yetindiği ifade edildi.
UEFA yazısında, Türkiye'de hiç bir takım çalıştıramaz, Avrupa'da hiç bir stada giremez gibi değerlendirmelerinin yer almasının kesinlikle söz konusu olmadığı vurgulanan açıklamada şöyle devam edildi:
"UEFA'nın kendi alanını aşıp bir diplomanın sadece Güney Amerika'da geçerli olacağını ifade etmeyeceği yukarıda yer verilen kendi üyelerinin iç işlerine doğrudan müdahale etmeme yaklaşımından da anlaşılacaktır.
Mevcut durumda hukuka aykırılık söz konusu olmadığı gibi bir ihtilaf da söz konusu değildir. Anılan haberde de yer verildiği üzere, Roberto Carlos'un sporcu geçmişi ve kişisel nitelikleri dikkate alındığında sadece Sivasspor'a değil, tüm Türk futboluna büyük katkı sağlayacağı düşüncesi ile kulübümüz kendisi ile anlaşmıştır. Aynı düşüncelerle TFF'nun da Roberto Carlos'un katkı sağlamasını mümkün kılacağından şüphemiz yoktur."
(CİHAN)