ŞOK LİSTEYE DÜZELTME!

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan "çantacılar" listesi meğer 2011'e aitmiş

ŞOK LİSTEYE DÜZELTME!

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'nce bugün 22 firmanın ürünlerine yönelik açıklanan verilerin 2011 yılında yapılan denetimlere ilişkin olduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu firmalara 4703 sayılı Kanun gereğince gerekli yaptırımlar ve cezai müeyyidelerin uygulandığı ifade edilen açıklamada, halkın sağlığını korumak adına güvensiz ürünlerle ilgili toplatma kararlarının derhal uygulandığı, firmalardan Kanun gereğince, ürünleri iki ulusal gazete ve iki ulusal televizyon kanalında ilan etmesinin istendiği, ilgili firmaların da bu bağlamdaki yükümlülüklerini yerine getirdiği bildirildi.

Diğer taraftan, Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği'nin 15. maddesi gereğince, güvensiz ürünlere ilişkin ilanların Bakanlık internet sitesinde yayımlanması gerektiğinin belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu çerçevede; web sayfamızda da firmaların ilanları toplu olarak yayımlanarak kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Firmalara ilişkin gerekli idari işlemlerin ve yasal süreçlerin zaman alması nedeniyle söz konusu ilanların Bakanlığımız web sayfamızda yayımlanması bu tarih itibari ile gerçekleştirilebilmiştir.

İlanların Bakanlığımız web sayfasında yayımlanmasının amacı tamamıyla tüketicilerin bilgilendirilmesi olup, metinde firmalarca yapılan ilanların görselleri kullanılmıştır. Tüketicilerin korunmasından sorumlu olan Bakanlığımız güvensiz ürün ilanlarını web sayfasında yayımlamayı sorumluluk anlayışının bir gereği olarak görmektedir.''

Öte yandan, Saraciye Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hacısoyu da yazılı açıklamasında, 2012 yılında yapılan denetim, gözetim ve testlerden sektör olarak yüzde 90'lık bir seviyede başarılı çıktıklarını belirtti.

Fitalat kullanımında yeniden geliştirilen kurallar doğrultusunda, gerek sektör mensuplarının gerekse ilgili bakanlıkların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen seminerlerde yeni kurallarla ilgili üreticilere bilgi verildiğini ifade eden Hacısoyu, ''Sektör-kamu işbirliğiyle yapılan çalışmalar sonucunda bahsi geçen firmalara cezalar tebliğ edilmiş ve ödemeler de gerçekleştirilmiştir. Nitekim yapılan çalışmalar ve iyileştirmeler neticesinde 2012 yılında yapılan denetim, gözetim ve testlerden sektörümüz yüzde 90'lık bir seviyede başarı sağlamıştır. Haberde bahsi geçen açıklama ise çalışmalar öncesindeki 2010-2011 dönemine ait bir detaydır'' dedi.