Son 2 haftada nelere zam yapıldı?

En büyük artış nerede yaşandı?

Son 2 haftada nelere zam yapıldı?

Birkaç gün öncesine kadar Ramazan ayında bakliyata zam yapılmayacağı yönünde açıklamalar yapılmasına rağmen fiyatlar ilk günden artışa geçti. Bakliyat fiyatları, iki hafta öncesine göre ortalama yüzde 20 oranında arttı.

Zaman'ın haberine göre en çok fiyat artışı, kırmızı mercimek ve kuru fasulyede yaşandı. Ramazan sofralarının vazgeçilmezlerinden kuru fasulyenin toptan fiyatı 70, kırmızı mercimeğin ise 40 kuruş yükseldi. İzmir Gıda Çarşısı’ndan edinilen bilgiye göre Osmancık pirincinin toptan fiyatı 2,40 TL’den 2,60 TL’ye, baldo pirinç 3,00 TL’den 3,25 TL’ye, kuru fasulye (horoz) 4,50 TL’den 5,20 TL’ye, kuru fasulye (sıra) 2,80 TL’den 3,50’ye, kırmızı mercimek 1,50 TL’den 1,90 TL’ye, yeşil mercimek 1,80 TL’den 2,00 TL’ye, bulgur 1,20 TL’den 1,30 TL’ye, nohut ise 3,15 TL’den 3,40 TL’ye çıktı. Makarnanın fiyatında ise herhangi bir değişiklik olmadı. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre fiyat artışında bakliyattaki rekoltenin düşmesi, Ramazan’da iç tüketimin artması, Arap ülkelerine ihracatın artması ve döviz kurlarındaki yükseliş etkili oldu.

Sektör temsilcilerinin, Ramazan’dan önce yaptıkları açıklamalarda bakliyatta zam beklemediklerini söylemesine rağmen fiyatlarda yaşanan artış dikkat çekici. İstanbul Gıda Toptancı Tüccarları Derneği (İGTOD) Başkanı Mustafa Karlı, gıda fiyatlarının geçen sene ile aşağı yukarı aynı olduğunu belirtirken İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, yeni mahsulün çıktığını, dolayısıyla Ramazan ayında bakliyat fiyatlarında artış beklemediklerini açıklamıştı.

Fiyatlar 15 gün sonra normale döner

İzmir Gıda Çarşısı’nda faaliyet gösteren Perşembeler Gıda Genel Müdürü Ömer Perşembe, bakliyat fiyatlarının iki hafta öncesine göre ortalama yüzde 20 civarında arttığını, en çok fiyat artışının kırmızı mercimek ve kuru fasulyede yaşandığını söyledi. Ramazan’da iç piyasa tüketiminin artması ve Arap ülkelerine ihracatın bakliyatta fiyatları yükselttiğini ifade eden Perşembe, “Yeni mahsul mercimek çıktı. Hasat zamanında yağan yağmur, mercimek üretimine büyük zarar verdi. Rekoltede yüzde 30’lara varan kayıplar yaşandı. Rekolte düşüklüğünden dolayı mercimeğin fiyatı arttı. Fasulyede ise stoklar bitti. Yeni sezon ürünü henüz çıkmadı. Fiyatlar arz-talep dengesizliğine göre yükseldi. Geçen sene Ramazan ayında fiyatlarda herhangi bir değişiklik olmamıştı.” diye konuştu. Perşembe’nin verdiği bilgiye göre Türkiye, bakliyatta hem ithalatçı hem de ihracatçı ülke olduğu için döviz kurlarındaki hareketlenmeden de doğrudan etkileniyor. Son zamanlarda döviz kurlarının yukarı seyir izlemesi fiyatlara yansıyor. İTB Başkan Yardımcısı Korkmaz ise fiyatların Ramazan’a bağlı olarak değil, rekolteden kaynaklanan düşüşten dolayı arttığını savundu. Mercimek ve buğdayda yeni sezon ürünlerin çıktığını aktaran Korkmaz, “Ramazan’da erzak paketlerine, çorba için mercimek koyuluyor. Bundan dolayı bir talep artışı var. Dolayısıyla fiyatlar biraz yükseldi. Fiyatlar 15 gün sonra normale döner.” dedi. Destek olmamasından dolayı bu sene fasulye ve nohut ekim alanlarının daraldığını ileri süren Ercan Korkmaz, rekolte düşüşüne bağlı olarak bu iki üründe fiyat artışı yaşanabileceğine dikkat çekti. Üretici ülkelerde de fasulye üretiminin az olduğunu, en büyük üreticilerden Arjantin’de sel ve kasırganın üretimi vurduğunu aktardı.