SPK Başkanı görevden alındı!

Sermaye piyasalarında şok gelişme

SPK Başkanı görevden alındı!

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray ve kurulun başkan üyelerinin görevden alındığı belirtiliyor.

TBMM'de Yeni SPK Kanun Tasarısı'nın görüşülmesi sırasında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın son dakikada verdiği sürpriz değişiklik önergesi şok yarattı. Babacan'ın verdiği değişiklik önergesine göre, kanun yürürlüğe girer girmez SPK Başkanı Vedat Akgiray ve 6 Kurul üyesi görevlerinden alınıyor. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte başkan ve üyelerin üyelikleri düşüyor ve 7 kişi birden SPK Başkanlık danışmanlığı kadrosuna atanıyor.

Böylece üçlü kararnameyle atanan bürokratlardan biri olan SPK Başkanı Akgiray bir yasa maddesiyle başkanlıktan müşavirliğe geçmiş oldu.

SPK Başkan ve üyelerinin görevleri, kanun gerektirdiği yeni üye yapısının oluşturulabilmesi amacıyla kanunun yayımı tarihinde sona erecek.

Başkan ve üyeler, kalan görev sürelerinin sonuna kadar görev yapmak üzere, kurul başkanlık müşaviri kadrolarına atanacak ve başkan tarafından belirlenen istişare görevleri yürütecek.

Kurum başkanlık müşaviri kadroları, herhangi bir sebeple boşalması ve bu kadrolara atanan başkan ve üyelerin görev sürelerinin sona ermesi halinde hiç bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılacak.

Bu kadroya atananlara, mali ve sosyal haklar kapsamında yapılmakta olan ödemelere, görev süreleri sonuna kadar devam edilecek.