Suçlu bulundu: TÜİK'in yazılımı!

TÜİK'ten 17 dakika açıklaması

Suçlu bulundu: TÜİK'in yazılımı!

Enflasyon verilerinin 17 dakika önceden açıklanmasıyla ilgili inceleme başlatan TÜİK, incelemenin sonucunu bugün açıkladı. TÜİK, enflasyon bülteninin zamanında açıklandığını fakat bazı verilerin prosedür dışında sisteme erken yüklendiğini, benzer durumun tekrarlanmaması için yazılımlarda önlem alınmaya başlandığını açıkladı.

İşte o açıklama:

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2005 yılından itibaren resmi istatistik üretim sürecinde planlı döneme geçmiş ve ilgili bütün kesimlerin veriye eş zamanlı erişimini teminen her yılın Aralık ayında bir sonraki yılın Haber Bülteni Yayımlama Takvimi’ni kamuoyu ile paylaşmaktadır.
Haber Bülteni Yayımlama Takvimi’nde bulunan araştırmalardan iki tanesi olan Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) sonuçları da ilgili ayı takip eden her ayın 3. gününde veya 3. günün resmi tatil olması durumunda takip eden ilk iş gününde saat 10:00’da haber bülteniyle kamuoyuna açıklanmaktadır.
Diğer taraftan Kurumumuz istatistik üretimini ve yayımlanmasını bilişim süreçleri bazında belirli bir sisteme bağlamıştır. Bu çerçevede haber bültenlerini ve ilgili istatistik tablolarını kamuoyu ile eş zamanlı paylaşabilmek amacıyla bir yazılım geliştirilmiştir. Bu yazılım çerçevesinde gerek haber bülteninin gerekse haber bültenini oluşturan ilgili istatistiki tabloların saat 10:00’da serbest bırakılması gerekmektedir.
Kasım ayına ilişkin TÜFE ve ÜFE sonuçlarının bir kısmının 03 Aralık 2012 tarihinde haber bülteni yayımlama saatinden 14 dakika önce saat 09:46’da bir haber ajansı kaynak gösterilerek görsel medya tarafından yayımlandığı gözlenmiştir.
Bu durum üzerine Kurumumuz veri yayımlama sürecinin tamamını tetkik etmiş ve haber bülteninin saat 10:00’da zamanında yayımlandığını ancak, web sitemizde bir başka yerde bulunan aynı konu ile ilgili istatistik tablolarında bir kısım enflasyon verisinin saat 10:00’dan önce serbest bırakıldığını tespit etmiştir.
Bazı istatistiksel verilere saat 10:00’dan önce erişilebilmesi konusu, her türlü ihtimali kapsayan senaryolar üzerinden araştırılmış ve verinin erken serbest bırakılmasının sebebinin; ilgili istatistik tablolarının bir kısmının saat 10:00’da yayınlanmasını sağlamak amacıyla yukarıda ifade edilen prosedür dışında verinin erken yüklenmesi ve serbest bırakılması olduğu belirlenmiştir.
Kurumumuz bu durumun tekrarlanmaması için istatistik üretim ve yayımlama süreçleri ve ilgili yazılımlarda gerekli tedbirleri almaya başlamıştır.