Suriyeli çalıştırana 10 bin TL ceza
İşyerlerinde kaçak Suriyeli işçi çalıştırmanın cezasının her bir çalışan işçi başına 10 bin lira olduğu belirtildi.
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, iki hafta önce Türkiye'deki toplam Suriyeli mülteci sayısının 1 milyon 50 bin kişi olduğunu açıkladı. Fakat Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye'deki toplam Suriyeli mülteci sayısının 1 milyon 50 bin kişi olduğunu açıkladı. Fakat kamuoyunda bu rakamın 1.5 milyona dayandığı konuşuluyor. Ailesine bakmak zorunda olan erkek mülteciler ise iş arıyor. İşçilerin çok da bir seçeneği yok. Hepsi 'ne iş olsa yaparım' diyor ve sigortasız hatta çoğu zaman asgari ücretin altında çalışıyorlar. Konya SGK İl Müdürü Murat Mustafa Yavuz ise işyerlerinde kaçak Suriyeli işçi çalıştırmanın cezasının her bir çalışan işçi başına 10 bin lira olduğunu söyledi.
Murat Mustafa Yavuz, Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle Türkiye’ye çok sayıda Suriyeli’nin sığındığına dikkat çekti. Konya’daki Suriyeli’lerin yaklaşık 40 bin kişi olduklarını belirten Yavuz, işverenlerin ucuza çalıştıkları için Suriyeli’leri tercih ettiğini söyledi. Yavuz, "Yabancı uyruklu bir işçinin kayıt dışı olarak çalıştırılması yasaktır ve tespit edildiği zaman işçi başına kesilen ceza 10 bin lira. Biz işverenlerden bu riski almamalarını rica ediyoruz. Bir iş yerinde örneğin 10 yabancı uyruklu kaçak işçi tespit edildiği zaman bunun cezasının işverene 100 bin lira olarak yansıyor. Bu da birçok küçük ve orta boyutlu işletmemizi sıkıntıya sokacak bir rakam" dedi.
İŞVERENLER BAKANLIKTAN İZİN ALSIN
Yabancı uyruklu işçi çalıştırmak isteyen işverenlerin resmi prosedürü izlemesi gerektiğini belirten Yavuz, şunları söyledi: "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türkiye’de temin edilebilecek nitelikte ve donanımda olan işçilere çalışma iznini vermiyor. Fakat Suriye’ye özel bir durum var. Ülkelerinde iç savaş olduğu için Türkiye’ye geldiler ve ülkemizde yaşamak zorundalar. Çalışma hayatına kazandırabilmek için Suriyeli’lere özel bir durum uygulanıyor ve çalışma iznini hızlı ve rahat bir şekilde işverenlerimiz alabiliyor. Eğer sanayicilerimizin çalıştırmakta olduğu işletmelerde gerçekten Suriyeli personele ihtiyacı varsa, bakanlıktan çalıştırma iznini alarak çalıştırırlarsa sıkıntı yaşamazlar."
AYAKKABI SEKTÖRÜ AĞIRLIKTA
Suriye’de ayakkabıcılık sektörü geliştiği için Suriye’den Konya’ya gelenlerin büyük bir çoğunluğunun ayakkabı sektöründe çalıştığını belirten Yavuz, ayrıca vasıfsız Suriyeli’lerin inşaat ve tarım sektöründe çalıştığını söyledi.