Sürpriz zirve tüyosunu alan yatırımcı parayı kaptı!

"Tatlı kâr" kimlerin cebine girdi? SPK inceleme başlatacak mı?

Sürpriz zirve tüyosunu alan yatırımcı parayı kaptı!
PARALİMANI.COM ÖZEL HABER

FED politikaları çerçevesinde gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının başlamasıyla küresel piyasalar ciddi dalgalanmalara sahne oldu. Türkiye ise Gezi Parkı olaylarının yanı sıra piyasalardan Merkez Bankası'ndan beklenen faiz artırımının bir türlü gelmemesiyle hem hisse senedi bazında hem de para birimi bazında en çok değer kaybı yaşayan ülkelerden biri oldu.

Tahvil faizinin bir ayda iki katına çıkmasının ardından yabancı yatırımcıların fazi artırımı beklentisi gerçekleşmedi ve Merkez Bankası'nın piyasa ile inatlaşmaya gittiği yorumları arttı. Tam da bu noktada geçen pazar günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ekonomi kurmayları sürpriz bir zirve gerçekleştirdi. Pazartesi sabahı da Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandını artıracağına yönelik piyasaların beklediği açıklama geldi. Faiz ve dolar hızlı düştü, borsa yükseldi. Ancak piyasalarda, pazar günü yapılan sürpriz 'zirve'nin bazıları için pek de sürpriz olmadığı yorumları ağırlık kazanmaya başladı.

SÜRPRİZ ZİRVE BAZILARINA SÜRPRİZ OLMADI

Bunun nedeni ise 12 Temmuz cuma günü yani zirveden önceki son işlem gününde Borsa İstanbul'da yaşanan sürpriz ve beklenmedik ralli oldu. Cuma günü görüştüğümüz bir çok piyasa uzmanı bu rallinin nedenini bir türlü açıklamayadıklarını söylemişlerdi. Ancak aynı uzmanlar cuma günkü yükselişin nedeninin pazartesi günü anlaşıldığı yorumlarında bulunuyor.

Peki cuma günü piyasalarda ne yaşanmıştı?

MSCI YÜZDE 0.26, BORSA İSTANBUL YÜZDE 3.2 YÜKSELDİ

Cuma günü gelişmekte olan ülke borsalarınn ortalamasını gösteren MSCI endeksine bakıldığında gün sonunda yükseliş yüzde 0.26 ile sınırlı kalmıştı. Aynı gün Borsa İstanbul ise yüzde 3.25 ile şaırtıcı bir performans sergiledi. 15 Temmzu pazartesi sabah saatlerinde Merkez Bankası'nın yazılı faiz müdahalesi ile Borsa İstanbul'da üstün getiri oranı devam etti ve Endeks yüzde 3.1 yükseldi. Aynı gün MSCI gelismekte olan ülke endeksi ortalama getirisi ise yüzde 0.73 oldu.
Borsacılar, cuma günü deyim yerindeyse durduk yerde başlayan borsa rallisinin detaylarına bakıldığında Merkez Bankası'nın müdahelesinin önden fiyatlandığını iddia ediyorlar. Borsacılar, Merkez Bankası'nın faiz koridoru değişiminden en direkt etkilenecek 6 büyük bankanın hissesinin cuma günü ortalama yüzde 4.2 arttığına dikkat çekiyorlar. Bankaların güçlü yükselişinin Merkez'in açıklamasının hemen ardından da devam ettiğine dikkat çeken borsacılar pazartesi günü de aynı bankaların hisselerinin ortalama yüzde 4.9 arttığını belirtiyor. Paralimani.com'a, haberi önceden öğrenen bazı yatırımcıların 2 günde yüzde 10 aşkın 'tatlı karı' cebine koyduğunu ifade eden borsacılar SPK'nın konuyla ilgili bir inceleme başlatması gerektiğine dikkat çekiyor.