Suudi Arabistan 5 yılda 613 milyar dolarlık yatırım yapacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyareti kapsamında enerji konusunda önemli adımların atılması beklenirken, büyük yatırım projeleri olan ülkenin, Türk firmaları bakımından önemli pazar olmayı sürdürmesi öngörülüyor.
AA muhabirinin konuya ilişkin derlediği bilgilere göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretinde, ekonomik ve ticari meseleler ile enerji gibi konularıh ele alınması planlanıyor, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da ivme kazanması bekleniyor.
Türkiye'nin, 266 milyar varil petrol rezerviyle dünyada ikinci, 8,2 trilyon metreküp seviyesindeki doğalgaz rezervleri ile de altıncı sırada yer alan Suudi Arabistan'dan ithal ettiği ham petrol miktarının, toplam ham petrol ithalatı içindeki payı 2014 sonu itibarıyla yüzde 11,52'ye düştü.
Erdoğan'ın ziyareti kapsamında enerji konusunda önemli adımların atılması beklenirken, Suudi Arabistan'ın, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi noktasında daha da ön plana çıkarılması amaçlanıyor.
Suudi Arabistan 5 yılda 613 milyar dolarlık yatırım yapacak
Ülke ekonomisinin petrole bağımlılığını azaltmak ve dengeli bir ekonomik kalkınmayı sağlamak amacıyla altyapının geliştirilmesi ve istihdam olanakları yaratılmasına yönelik projelerin uygulanmasına ağırlık vermeyi planlayan Suudi Arabistan'ın, 2020'ye kadar 613 milyar dolarlık yatırım projesinin hayata geçirmesi öngörülüyor. Söz konusu yatırım projeleri çerçevesinde; 140 milyar doların altyapı, 92 milyar doların petrokimya, 89 milyar doların elektrik ve su, 60 milyar doların telekomünikasyon, 53 milyar doların turizm, 50 milyar doların doğalgaz, 28 milyar doların tarım, 11 milyar doların bilgi teknolojileri ve 10 milyar doların eğitim ile ilgili projelere tahsis edilmesi planlanıyor.
Ülkenin söz konusu yatırımlar açısından Türk firmaları ve işadamları için gelecek yıllarda önemli pazar olmayı sürdürmesi bekleniyor.
Dış ticaret petrol fiyatları nedeniyle geriliyor
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, petrol fiyatlarındaki gerileme Suudi Arabistan'ın GSYH'sini de tehdit ediyor. Bu kapsamda, ülkenin 2013 yılında 750 milyar dolara yaklaşan ekonomik büyüklüğünün de bu yıl 632 milyar dolara gerilemesi bekleniyor.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi de bu gelişmelere paralel seyrediyor. İki ülke arasında 2012'de 5,9 milyar dolara yaklaşan dış ticaret hacmi, geçen yılın sonu itibarıyla 5,4 milyar dolara geriledi. Bu gerilemede de Suudi Arabistan'dan gerçekleştirilen ithalatın ağırlıklı olarak petrol ve petro-kimyasallardan oluşmasından kaynaklanıyor.
Türkiye'de yerleşik Suudi Arabistan sermayeli firmaların sayısı 2014 sonu itibarıyla 486 olarak kaydedildi. Bu ülkenin son 5 yıllık dönemde Türkiye'deki doğrudan yatırımları 558 milyon dolar düzeyinde bulunuyor.
Söz konusu firmaların bir kısmı imalat sanayisinde faaliyet gösterirken, diğerleri elektrikli makine ve cihaz imalatı, taşımacılık ve ulaştırma faaliyetleri, gıda ürünleri imalatı, tekstil imalatı, kağıt ve kimyasal madde imalatı, mali aracı kuruluş faaliyetleri, inşaat, dış ticaret, perakende ticaret, gayrimenkul, otel ve lokanta işletmeciliği ile tarım gibi alanlarda yer alıyor.
"Suudi Arabistan enerji arz güvenliğinde önemli bir tedarikçi olabilir"
Konuya ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ekonomi Uzmanı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl ise Suudi Arabistan'ın Türkiye'nin enerji arz güvenliği anlamında önemli bir tedarikçi olabileceğine işaret etti.
Enerji gelirlerinin azalmasıyla bu ülkelerin de yeni işbirliklerine açık hale geldiğini anlatan Karagöl, Suudi Arabistan'ın Türkiye ile ticaretini geliştirme anlamında gelecek dönemde daha istekli olabileceğini belirtti.
Karagöl, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından gerçekleştirilen son ziyaretlere dikkati çekerek, bu ziyaretlerin enerji kaynakları ile ön plana çıkan ülkelere olduğunu ve bu konuda jeopolitik adımların atıldığını söyledi.
Türkiye'nin bütün jeopolitik risklere rağmen alternatif geliştirme konusunda büyük motivasyonla hareket ettiğini kaydeden Karagöl, bu motivasyonun 2016 ve sonraki yıllarda yatırımcılar ve işadamları için olumlu bir gösterge olacağını söyledi.
Karagöl, Suudi Arabistan'ın yatırımlar anlamında da önemli bir ülke olduğuna işaret ederek, "Suudi Arabistan ve benzeri ülkelerin büyük devlet fonları var. Bu fonların Türkiye'ye çekilmesi ve Suudi Arabistan değerlendirilmesi noktasında birçok yatırımcı ve müteahhit için yeni iş fırsatları oluşabilir" ifadelerini kullandı.