'Tam kapanma'nın destek paketi devrede!

İş ve çalışma hayatına dönük tam kapanma ve sonrasını kapsayan destek paketi devreye girdi.

'Tam kapanma'nın destek paketi devrede!

İşten çıkarma yasağı, esnafa aylık 1000 liralık hibe ödemesi ve ciro kaybına yönelik destekler devam edecek.

İŞTEN ÇIKARMA 30 HAZİRAN'A KADAR YASAK: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, işçilerin iş akitlerinin feshedilmesinin önüne geçilmesine yönelik düzenlemenin süresi 17 Mayıs'tan itibaren 30 Haziran 2021'e kadar 1 ay daha uzatıldı.

ESNAFA 1 AY DAHA HİBE ÖDEMESİ: Esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere daha önce verilen aylık 1000 liralık hibe desteğinin süresi bir ay daha uzatılarak 4 aya çıkarıldı. Destekten yararlananlardan iş yerleri kira olanlara, büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde aylık 500 lira şeklinde uygulanan kira desteğinin süresi de 3 aydan 4 aya yükseltildi. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, pakete başvuruların 31 Mayıs saat 23.59'a kadar e-devlet üzerinden yapılabileceğini bildirdi. Muş ayrıca TESKOMB aracılığıyla esnaf ve sanatkara kullandırılan kredilerin taksit ödemeleri 1 Temmuz 2021 tarihine kadar ertelendiğini de söyledi.

ÇEKLERE DÜZENLEME: Yapılan bir başka düzenlemeyle çek ibrazı zorunluluğu mayıs sonuna kadar ertelendi. Bu düzenleme dün kısa süreliğine karşılığı olan çeklerin de tahsil edilememesi sorununu doğurdu ancak daha sonra bakanlığın açıklamasıyla sorun giderildi.

İCRA-İFLASA ERTELEME: TBMM'de kabul edilen düzenlemeyle icra iflas takipleri bir ay süreyle durduruldu. Bu sürede ihtiyati haciz kararı verilemeyecek ve başlamış olan icra takipleri de durdurulacak.

TURİZMDE KDV TEŞVİKİNE DEVAM: Turizm sektöründe yüzde 8'lik KDV'nin yüzde 1'e düşürülmesini içeren düzenleme de 1 ay uzatıldı. Uygulama 30 Haziran'a kadar sürecek.

EMEKLİYE 1100 LİRA: Başkan Erdoğan'ın 1.100 lira olarak açıkladığı emeklilere dini bayramlarda verilen ikramiye de torba yasaya yapılan eklemeyle yasalaştı.

CİRO KAYBI DESTEĞİ 31 MAYIS'A KADAR SÜRECEK

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, salgından olumsuz etkilenen yiyecek içecek sektörüne yönelik geri ödemesiz ciro kaybı desteğinde başvuru süresi 31 Mayıs'a kadar uzatıldı. Başvurular 30 Nisan'da bitiyordu. Bakan Muş, bu destekten cirosu 3 milyon liranın altında olup, 2020'de yüzde 50 ve üzerinde ciro kaybına uğrayan işletmelerin yararlanabileceğini hatırattı. Muş, cironun azalan tutarının yüzde 3'ü oranında destek verildiği belirterek, bunun da 2 bin lira ila 40 bin lira arasında olabileceğini söyledi.