Tarım destekleri yüzde 20 arttı

2013 yılında çiftçilere verilecek destekte yüzde 20 oranında artış gerçekleşti.

Tarım destekleri yüzde 20 arttı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu yıl çiftçilere verilecek destek miktarını açıkladı. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, 2013 yılında geçen yıla göre desteklemelerin yüzde 20 artarak 9 milyar liraya ulaştığı belirtildi.
İLK KEZ VERİLECEK DESTEKLER
Bu yıl ilk defa verilecek desteklemeler arasında ilave süt analizi ve damızlığa ayrılan manda yavrusu gibi kalemler bulunuyor. Pilot olarak uygulama konulan süt analizi öncelikle Ankara, İzmir, Tekirdağ, Balıkesir ve Bursa olmak üzere 5 ilde uygulanacak.
Süt analizi desteği hayvan başına 50 lira olarak belirlenirken, damızlığa ayrılan manda yavrusu desteği ise hayvan başına 100 lira olacak.
YEM BİTKİLERİNE YILLIK ÖDEME
Bunların yanında çok yıllık yem bitkilerinde üreticilere artık her yıl destekleme ödemesi yapılacak. Çok yıllık bitkilerden sulu yoncada dekar başına 50 lira, kuru yoncada 30 lira, korungada ise 40 lira ödeme yapılacak. Daha önce bu ödeme 3-4 yılda bir yapılıyordu.
KABA YEMDE FİYAT ARTIŞINI BAKANLIK KARŞILAYACAK
Bakanlık, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla ithal edilecek kaba yemin fiyatını kilogram başına 50 kuruşa sabitleyerek kaba yemi de destekleme kapsamına aldı. Kaba yemin fiyatı 50 kuruş üzerinde gerçekleştiği zaman Bakanlık bu maliyet farkını kendisi karşılayacak.